© NBTC / Bring Yourself
Bring yourself

Boerkok kookt lokaal en vertelt een goed verhaal

Het zorgen voor de eigen omgeving, kiezen voor lokale producten, en ook de mensen in de buurt bedienen staat hoog in het vaandel bij de familie Flantua. Als kleindochter van een polderpionier en dochter van twee horeca-ondernemers is het Eva Flantua met de paplepel ingegoten.

Bring yourself, Eva will do the same

Eva Flantua is 26 jaar. Ze werkt in het familiebedrijf Boerkok in Lelystad.

“Ik herinner me nog hoe we vroeger langs de Rietweg reden en mijn vader dat de ‘de winkelstraat van Oostelijk Flevoland’ noemde. Aan de weg lagen allemaal boerenbedrijven en boerderijwinkels, waar we de producten haalden voor het restaurant.” Dit restaurant runde Gerhard Flantua samen met zijn vrouw op het vliegveld van Lelystad. Sinds 2016 zijn ze gestart met een nieuwe onderneming. Boerkok, een evenementenlocatie en eetgelegenheid in de groene polders van Flevoland.

Gastronomisch erfgoed van Flevoland

Eva’s eigen food-verhaal begint bij haar afstudeeronderzoek over ‘het gastronomisch erfgoed van Flevoland’. Ze kreeg hiervoor hulp van haar oma, die haar in contact bracht met andere pioniers uit die periode van eerste bewoning op het nieuwe land. “Ik vond het heel bijzonder om te kunnen spreken met mensen die het zelf nog kunnen navertellen hoe dat ging in die tijd. Het maakt Flevoland uniek,” zegt Eva. “We hebben hun verhalen later gebundeld en er is een documentaire van gemaakt.” De interesse in de lokale geschiedenis smaakte naar meer. “Ik wil het onbekende, de diversiteit en rijkdom van het lokale product meer onder de aandacht brengen.”

Inmiddels is Eva, net als haar zus, ook werkzaam in het familiebedrijf Boerkok. “Boerkok is een prachtige groene locatie voor events en bijeenkomsten, waar je ook lekker kan eten en drinken. Met producten die op eigen land of in de omgeving worden geproduceerd. Er zijn twee grote schuren met daaromheen 23 hectare biologische landbouw. De grond wordt door een boer gebruikt die er volgens een bouwplan gewassen op teelt. Een klein deel hiervan gebruikt Gerhard in de keuken.” In de voormalige werktuigenschuur is nu een mooie lichte eetgelegenheid gecreëerd. “Zonder vaste menukaart, de boer bepaalt wat er op tafel komt.” Met andere woorden, het menu is afhankelijk van wat er wordt verbouwd in de omgeving en wat er voorhanden is in het seizoen.

Zonder vaste menukaart, de boer bepaalt wat er op tafel komt.”

Bruiloften, bijeenkomsten en andere events

In de vroegere aardappelbewaarschuur worden nu evenementen georganiseerd. “Van groot tot klein, het is allemaal mogelijk,” zegt Eva. “Of het nu een bijeenkomst is voor 5 of 100 mensen, we passen de ruimte erop aan. Je kan hier bijvoorbeeld vergaderen en daarna heerlijk lunchen of dineren. We denken ook graag met je mee om jouw event helemaal naar je zin te maken.” In de ongedwongen, huiselijke sfeer voel je je welkom bij Boerkok en kan je gewoon jezelf zijn. “Dat zijn de reacties van onze gasten, hoor,” lacht Eva.

Vader Gerhard is hét gezicht van Boerkok, de verhalenverteller en de chef. “We willen mensen meenemen in de geschiedenis van Flevoland. De reden dat Flevoland is ontstaan, is om Nederland te voeden na de Tweede Wereldoorlog. Nooit meer honger. De beste boeren werden gekozen om voor voldoende voedselproductie te zorgen.” De familie Flantua is zich bewust van hun roots en is trots op Flevoland. Met de verhalen over lokale producten wil Boerkok bezoekers inspireren om zelf ook anders naar de eigen omgeving te kijken. Om met aandacht voor de omgeving die plek met elkaar een stukje mooier te maken.

Burenboeren-diner en Boerkok’s Zondagsbrunch

Naast de organisatie van bijeenkomsten, biedt Boerkok een aantal terugkerende events. “Elke zaterdag hebben we een Burenboeren-diner”, vertelt Eva. “Alle gasten komen ’s avonds tegelijk binnen en krijgen een viergangenmenu voorgeschoteld. Bij elke gang vertellen we wat over de Flevoland, over de boer, de producten, wat we gekookt hebben of op welke manier het is bereid. Op zondag is er een boerenbrunch, waarbij je elk moment mag aanschuiven. Verder hebben we oogstevenementen met activiteiten en een stalletje aan de weg. Op feestdagen als Pinksteren en Vaderdag koken we lekker buiten. Er gebeurt altijd wel wat rond de boerderij.”

Wat je bij Boerkok krijgt, is een prachtige locatie met veel persoonlijke mogelijkheden. Of zoals Eva het nog even samenvat: “Boerkok is heel centraal gelegen in Nederland. En dus voor groepen ook goed bereikbaar. Een landelijke omgeving in het groen, waarin je echt thuiskomt. Om samen te komen, te proeven en verhalen te horen over Flevoland, de plek waar je bent. Wij zorgen dat je een fijne samenkomst hebt, waarbij je ook heerlijk lokaal kan eten en drinken.”

Bezoek de website van Boerkok

City of Rotterdam surrounded by greenery

Greener Cities – De groene steden van morgen

Ga mee op reis naar de steden van morgen en ontdek hoe Nederland continu innoveert en haar steden steeds groener, duurzamer en gelukkiger maakt.

Lees meer over de groene steden van morgen