© Cynthia De Luna
Categorie:Beroemde Nederlandse iconen

Functies van windmolens in Holland

Historisch gezien hadden windmolens in Holland veel functies. De belangrijkste was waarschijnlijk het pompen van water uit laagliggende vlaktes naar de rivieren achter de dijken, zodat het land kon worden bebouwd. In de veertiende eeuw werden holle standerdmolens gebruikt om schepwielen aan te drijven. De Roos in Delft begon zijn leven als holle standerdmolen en is in de achttiende eeuw herbouwd met een hogere stenen constructie. De molen is inmiddels gerestaureerd en kan worden bezichtigd. In Amsterdam kun je De Otter bekijken. Dit is de oudste nog werkende zaagmolen die door de wind wordt aangedreven.

  • Ontdek de functies van diverse windmolens.
  • Molens verplaatsen water, zagen hout of vermalen graan.
  • Bezoek een van de 1000 molens tijdens Nationale Molendag.

Windmolens nu

Er zijn meer dan 1000 windmolens in Holland. Een paar daarvan worden nog gebruikt om water te verplaatsen, zoals een of twee van de negentien molens in Kinderdijk. De Otter, die in Amsterdam staat, wordt ook nog steeds gebruikt voor waterafvoer. De Valk in Leiden is gerestaureerd en maalt tegenwoordig weer koren. Het is daarnaast een museum waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de windmolen. De enkele nog werkende molens lopen het gevaar binnenkort stil te liggen. Omdat de omringende gebouwen hoger worden, kunnen ze niet meer zoveel wind vangen als eerst.

Ontdek de windmolens van Holland

Een windmolen bezoeken is een spannende ervaring. De Hollanders hebben veel van de historische locaties gerestaureerd. Een keer per jaar wordt een Nationale Molendag gehouden. Op de tweede zaterdag in mei openen 600 wind- en watermolens door het hele land hun deuren. Dan heeft u de gelegenheid een aantal historische molens te zien, die normaliter niet toegankelijk zijn voor het publiek.  De fiets is een leuke manier om de molens te zien. De VVV kan je routes geven die je langs enkele van de mooiste molens voeren.

Slapen in een molen?

Categorie: Naar de site

Slapen op de Zaanse Schans

Wil je echt in Zaanse stijl slapen, dan boekt je bij Heerlijck Slapen op de Zaanse Schans. Deze Bed and Breakfast is volgens oude Zaanse Stijl ingericht.

Vond je dit interessant? Ontdek meer