© Ingrid Bischler

Hollandse kaas heeft een lange geschiedenis, die teruggaat tot de tijd van Julius Caesar. Het aantal dieren in de zuivelhouderij in Nederland komt waarschijnlijk dicht bij het aantal tulpenbollen in de velden. De Hollanders hebben bloemen en kazen geïntegreerd in hun dagelijks leven. Er worden het hele jaar door festivals georganiseerd. Kaasmaken en kaasgilden nemen al eeuwen een belangrijke plaats in in het Hollandse leven en de Hollandse economie.

  • Proef de verschillende Hollandse Kaassoorten.
  • Bezoek een kaasboerderij om te zien hoe Hollandse kaas gemaakt wordt.
  • Welke kazen zijn er nog naast Edammer en Goudse?

Hollandse kaassoorten

De meeste mensen hebben in ieder geval gehoord van Goudse en Edammer kaas en ze misschien ook geproefd. Deze twee harde, niet te scherpe kazen zijn vernoemd naar de steden waarin ze oorspronkelijk werden geproduceerd en verkocht. Maar andere Hollandse kaassoorten maken net zo goed deel uit van de grote Hollandse kaasexport. Er zijn interessante smaak- en textuurverschillen. Andere belangrijke kaassoorten in Holland zijn:

  • Maasdammer – deze nootachtige kaas heeft grote gaten en een bolle bovenkant. Probeer eens Leerdammer of Maasdammer bij de kaaswinkel.
    • Boerenkaas – deze rauwmelkse kaas is wettelijk een ambachtelijke kaas: tenminste de helft van de gebruikte melk moet van de koeien op de boerderij zelf komen. De rest mag van niet meer dan twee andere boerderijen komen.
  • Geitenkaas – Er zijn twee soorten geitenkaas in Holland: de zachte, verse kaas en een halfharde gedroogde versie die veel op Goudse kaas lijkt. Dit is een bleke kaas met ietwat scherpte en een gesmolten textuur.
    • Gerookte kaas – Deze kaas wordt gemaakt, gesmolten, gerookt en omgevormd in een worstvorm. Deze kaas wordt vaak in plakken verkocht.
  • Friese nagelkaas – door magere melk, komijn en kruidnagel heeft deze stevige kaas een harde, droge, scherpe smaak.

Probeer een kaasproeverij en bezoek de markten

Toeristen worden in Holland aangemoedigd de kaas te proberen. Bezoek de kaasmarkt in Alkmaar of Edam om te zien hoe het er in de middeleeuwen aan toe ging. U kunt een rondleiding op de omliggende boerderijen krijgen. Op verscheidene boerderijen worden kaasproeverijen georganiseerd. Of ga naar een van de vele kaaswinkels en probeer zelf de kaas. In Amsterdam kunt u naar het bekroonde Reypenaer Proeflokaal on meer te weten komen over de vele kazen die door Reypenaer worden gemaakt en de geschiedenis van deze kazen.

Cheese Valley

Wilt u alles te weten komen over Hollandse kazen? Breng dan zeker een bezoekje aan Cheese Valley! In deze regio komt u alles te weten over de productie, handel en smaak van dit unieke Nederlandse product.

Vond je dit interessant? Ontdek meer