© Erik Smits via Rijksmuseum Amsterdam

"Het lijkt hier wel een huishouden van Jan Steen", zeggen we ook vandaag de dag nog in Nederland als iemand een zooitje van zijn of haar huis maakt. Op de levendige en choatische schilderijen van Jan Steen ontdekt u steeds weer iets nieuws. Bewonder zijn werken bij de Lakenhal, het Frans Hals Museum, het Rijksmuseum of het Mauritshuis.

  • Jan Steen werd in 1625 of 1626 in Leiden geboren.
  • Hij is wereldberoemd om zijn schilderijen van chaotische scènes uit het dagelijks leven.
  • Zijn werk is te zien in de Lakenhal, het Rijksmuseum, het Frans Hals Museum en het Mauritshuis.

Het leven van Jan Steen 

Er is maar weinig bekend over het leven van Jan Steen. Hij was in de leer bij Nicolaus Knüpfer en werd geìnspireerd door Adriaen van Ostade. In 1649 trok Jan Steen in bij kunstschilder Jan van Goyen in Den Haag. Hij trouwde met Margriet, de dochter van Van Goyen en ze kregen samen acht kinderen. In 1669, een paar jaar nadat Margriet was overleden, trouwde hij met Maria van Egmont, met wie hij nog twee kinderen kreeg. Jan Steen heeft in Leiden, Den Haag, Haarlem en Delft gewoond. Hij heeft een brouwerij en een herberg gehad en was het hoofd van het Sint-Lucasgilde, een stadsgilde voor schilders in Leiden.   

Het werk van Jan Steen 

Jan Steen schilderde levendige en chaotische situaties uit het dagelijks leven, met kundige technieken en typische composities. Op het eerste gezicht lijken de schilderijen alleen gemaakt te zijn om te amuseren, maar als u beter kijkt ziet u subtiele hints die de kijker waarschuwen voor het gedrag in de afbeelding. 

Jan Steen heeft minstens 400 schilderijen gemaakt met allerlei thema's: historisch, mythologisch, natuur- en religieuze afbeeldingen, portretten en stillevens. Hij is echter het bekendst vanwege zijn scènes uit het dagelijks leven. We noemen een chaotisch en rommelig huishouden niet voor niets nog altijd een 'Huishouden van Jan Steen'. 

Waar vindt u Jan Steen? 

De schilderijen van Jan Steen zijn te zien in De Lakenhal in Leiden, Het Rijksmuseum in Amsterdam, het Frans Hals Museum in Haarlem en het Mauritshuis in Den Haag.

Vond je dit interessant? Ontdek meer