Nederland produceert jaarlijks 650 miljoen kilo kaas. Tweederde daarvan wordt geëxporteerd, waarmee Nederland de grootste kaasexporteur ter wereld is. Nederlanders eten jaarlijks gemiddeld 14,3 kilo kaas per persoon. Geen wonder dat Nederland wereldwijd bekend staat als het land van de kaaskoppen.  

  • Nederland is de grootste kaasexporteur ter wereld.
  • Bezoek een van de kaasmarkten in Gouda, Edam of Alkmaar.
  • Proef dit bijzondere zuivelproduct.

Nederlandse Kaasmerken 

De populairste kazen van Nederland zijn Goudse kaas en Edammer.  Er zijn veel meer soorten Nederlandse kaas, zoals: Friese kaas, Limburgse kaas, Kernhemmer, Bluefort, Subenhara kruidenkaas, Maasdammer, Old Amsterdam, Old Alkmaar, Commissiekaas, Maaslander, Texelaar-Kollumer, Leidse kaas en Leerdammer.  

Geschiedenis van Nederlandse Kaas  

De Nederlandse band met kaas gaat heel ver terug: archeologen hebben overblijfselen van benodigdheden voor kaasproductie gevonden die dateren uit ongeveer 200 jaar voor Christus. In de middeleeuwen had het maken en verhandelen van kaas een centrale plek ingenomen in het Nederlandse leven. Kaasmarkten bloeiden op; steden met weegrechten konden waaghuizen bouwen en genoten een speciale status. De Waag in Gouda is één van de mooiste waaghuizen van Nederland. Sinds die tijd heeft Nederland zich nog verder ontwikkeld als wereldwijd leider in de zuivelindustrie. 

Nederlandse Kaasmarkten 

Kijk hoe verkopers en groothandelaren zaken doen zoals dat al 600 jaar lang gaat, op een kaasmarkt in een van de kaashoofdsteden Gouda, Edam en Alkmaar. In Alkmaar is daarnaast ook een kaasmuseum te vinden. Bezoek ook een van de vele kaaswinkels en proef en vergelijk de verschillende soorten kaas.

Vond je dit interessant? Ontdek meer