© Claire Slingerland via Shutterstock
Categorie:Ontdek Nederland

Authentiek Nederland zónder menigten

Overal in Nederland vind je gezellige oer-Hollandse dorpjes en prachtige molens. Op zoek naar het échte authentieke Holland vol klompen, haring en kaas, maar weg van de drukte en selfiesticks ? Dit zijn onze tips voor de beste plekken om de traditionele Nederlandse cultuur te ervaren.

  • Ontdek authentiek Nederland, weg van de drukte.
  • Van de grootste molens ter wereld tot haring happen in schilderachtige vissersdorpjes, dit zijn de beste plekken.
  • Maak kennis met oer-Hollandse tradities.

Haring happen in vissersdorpen

Je hoeft niet naar Volendam te gaan om de sfeer van echte, authentieke vissersdorpjes te proeven. Schilderachtige havens, heerlijke plekken om een visje te eten en prachtige oude huizen vind je onder andere in Urk, Marken, Harlingen en Elburg. Bewonder de historische zeilschepen, botters en boten die in de havens aangemeerd liggen. Ook Spakenburg, waar nog steeds klederdracht gedragen en vis gerookt wordt is een fantastische plek om een middagje door te brengen. Elke stad heeft zijn eigen, eigenzinnige karakter. Wil je jezelf graag uitdossen in traditionele klederdracht? Dat kan onder andere bij de Klompenmakerij (Kets 52, Marken) in Marken en Museum het Oude Raadhuis (Wijk 22, Urk) in Urk.

Bijzonder Nederlands erfgoed

Schokland is één van de bijzonderste plekken van Nederland en staat met recht op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Ooit een druk eiland waar de bewoners van de visserij leefden, nu is het een drooggevallen eiland vol monumenten en archeologische overblijfselen in het polderlandschap. Kortom, de perfecte plek voor een mooie wandeling of fietstocht.

Terug in de tijd in het Zuiderzeemuseum

Molens, Hollandse huisjes en klompen, maar dan zonder de drukte? Breng dan een bezoek aan het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. In het buitenmuseum wandel je door authentieke en goed bewaarde huisjes uit het vroegere Zuiderzeegebied. De huizen, kerk, kaaspakhuizen, molen en nog veel meer zijn bijna allemaal nog in originele staat en van binnen en buiten te bekijken. Enthousiaste vrijwilligers vertellen je alles over hoe het er vroeger in een vissersdorp aan toe ging.

Kaassteden Alkmaar en Gouda

Kan je niet genoeg krijgen van kaas? Bezoek dan de kaasmarkten van Alkmaar en Gouda. Van april tot en met september kan je deze eeuwenoude traditie met eigen ogen zien. In Gouda is de kaasmarkt in deze periode altijd op donderdag, in Alkmaar op vrijdag. Bovendien zijn Alkmaar en Gouda heel gezellige steden met leuke winkelstraatjes, een prachtig historisch centrum en goede restaurants en cafés.

Ontdek de grootste molens ter wereld

De grootste molens ter wereld? Die vind je niet op de Zaanse Schans of in Kinderdijk, maar in Schiedam. In het stadscentrum staan maar liefst zeven molens. Molen de Walvisch is in 2018 verbouwd tot museum. Elke woensdag is er een Molentour. Wandel met een enthousiaste gids langs de molens, waarbij je de kans krijgt om ook binnen een kijkje te nemen.

Op zoek naar meer inspiratie?

Deze 10 wijken zitten vol lokale stijl, winkeltjes, restaurants en cultuur.

Staan de Hanzesteden al op de bucketlist? Lees hier 7 redenen om de Hanzesteden te bezoeken.

Ontdek de meest Instagramwaardige plekken in Nederland.

Vond je dit interessant? Ontdek meer