© Tim ten Cate - Unsplash
Categorie:Veluwe

Proef de Veluwe! Wild en lokaal

Met zijn rijke mengeling van natuur, flora en fauna, cultuur en overvloed aan goede restaurants is de pittoreske Veluwe een van de mooiste bestemmingen in Nederland. Hier vind je iets om alle zintuigen te prikkelen. Nadat ze de ongetemde landschappen en dieren hebben ontdekt, kunnen bezoekers de producten uit de goed gevulde natuurlijke voorraadkast vol wild en lokale producten proeven in uiteenlopende culinaire gelegenheden, van restaurants met Michelinsterren tot culinaire evenementen.

  • Ontdek het gevarieerde natuurlijke landschap en de vele dieren in Nationaal Park De Hoge Veluwe.
  • Proef de beste lokale ingrediënten bij een van de restaurants met Michelinsterren.
  • Proef een aantal van de inspiraties van Van Gogh met een speciaal ontworpen menu.
Adres:
Houtkampweg 9c
6731AV Otterlo
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Wild op de Veluwe

De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied in Nederland. Hier vind je een aantal van de meest opmerkelijke natuurlijke landschappen, waaronder bos, heide en meren, evenals een grote verscheidenheid aan planten- en dierensoorten. Tijdens een wandeling of fietstocht door Nationaal Park De Hoge Veluwe zie je misschien wel een hert of wild zwijn. Als je nog dichter bij de dieren wilt komen, kun je onder begeleiding van een boswachter meedoen aan een safari van vier uur. In de middag of avond heb je de meeste kans om een van de ‘Big Four’ van het park te zien: edelherten, everzwijnen, moeflons (wilde schapen) en reeën.

Proef de Veluwe

Dankzij het grote aantal producenten en kwekers van biologische regionale producten is de Veluwe ook een van de meest bijzondere culinaire bestemmingen in Nederland. Een deel van de regio is dankzij de hoge concentratie landbouwbedrijven en onderzoeksinstituten zelfs uitgeroepen tot ‘Food Valley’. Hier vind je het hele jaar door duurzaam verkregen wild, zoals hert, zwijn en haas, op het menu, bijvoorbeeld bij Restaurant de Echoput. Of sluit je aan bij de viering van het begin van het jachtseizoen bij ‘De Wilddagen’. Deze culinaire weekendbeurs wordt in oktober in het dorp Vierhouten georganiseerd. Naast wild kun je ook gecertificeerde lokale producten proeven, zoals honing, wijn, bier, ambachtelijk brood en kaas. Let op het kwaliteitsstempel ‘Erkend Veluws Streekproduct’ om zeker te weten dat het product plaatselijk is vervaardigd met lokale ingrediënten. In 2021 opent het langverwachte World Food Center in Ede, waar de landbouwproducten van deze unieke regio op nog meer manieren kunnen worden ervaren.

Restaurants met Michelinsterren en Sterrennachten

Op de Veluwe vind je verscheidene Restaurants met Michelinsterren, de ideale afsluiting van een actieve dag in het Nationale Park. Tel de sterren bij befaamde restaurants als De Kromme Dissel * in een 17e-eeuwse Saksische boerderij in Heelsum en de elegante dinerzaal van landgoed Het Roode Koper *. 

Veel restaurants in de regio nemen ook deel aan het dinerprogramma De Smaak van Van Gogh, dat in Ede is ontwikkeld en wordt gesteund door het Kröller-Müller Museum. Dit museum bezit de op een na grootste collectie schilderijen van Van Gogh ter wereld en ligt in het hart van Nationaal Park De Hoge Veluwe. De menu’s zijn geïnspireerd op werken van de kunstenaar en bevatten lokale ingrediënten die te zien zijn op zijn schilderijen. Zoek naar het speciale De Smaak van Van Gogh-logo om deelnemende restaurants te vinden.

Tip van de redactie

Na een opwekkende safari in Nationaal Park De Hoge Veluwe kun je ontspannen in hotel en restaurant Echoput te midden van de koninklijke bossen van Paleis Het Loo. Het restaurant is beroemd om zijn wild- en wijncombinaties voor een verrukkelijke afsluiting van de dag, waarna je de nacht kunt doorbrengen in een van de luxe kamers van het hotel.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De Nederlandse Keuken

Proef en ontdek de pure en (h)eerlijke keuken van Nederland.

Lees meer