© Karina Mannott
Categorie:De Waddeneilanden

De Waddenzee, wereld van eb en vloed

De Waddenzee is een natuurgebied tussen Den Helder in Nederland en Esbjerg in Denemarken. Het is zo’n uniek natuurspektakel in de wereld dat de gehele Waddenzee in 2009 werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

  • Het Waddeneiland Texel is het meest westelijk gelegen punt van de Waddenzee.
  • De Waddenzee is een zeer jong landschap: het is ‘pas’ 7000 jaar geleden ontstaan.
  • Jaarlijks gebruiken ongeveer 10 miljoen trekvogels de Waddenzee als tussenstation.

De Waddenzee is een wereld met twee gezichten. Het ene moment staat alles onder water en het andere moment kan je lopen over de zeebodem. Beleef het droogvallen met een historisch zeilschip midden op de Waddenzee. In het ondiepe water van de Waddenzee liggen ongeveer vijftig eilanden langs de kust van Nederland, Duitsland en Denemarken. De eerste eilanden zijn de vijf Nederlandse Waddeneilanden en ze zijn allemaal parels in de zee met ieder een eigen sfeer en karakter.

Eb en vloed

De Waddenzee krioelt van het leven. Tweemaal daags brengt de vloed Noordzeewater met zich mee, rijk aan sediment en plankton, waarvan het meeste bij eb in het zand achterblijft. Daarnaast warmt het ondiepe water van de Waddenzee in de zomer snel op. Dit betekent dat algen en zeewier hier snel kunnen groeien. Zij vormen de basis van de enorme overvloed aan voedsel voor de bewoners van de Waddenzee - talloze vissen, vogels en zeehonden.

Waddeneilanden

Ook de Waddeneilanden kennen een rijke flora en fauna. Op alle eilanden zijn rustige en open gebieden, stranden en duinen, een prachtige flora en fauna, open luchten en uitzichten die zich ver over de Noordzee en de Waddenzee uitstrekken. Naast de natuur bieden de eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog een levendige cultuur, sportgelegenheden en gezellige terrasjes. De natuur op de Waddeneilanden Texel en Schiermonnikoog is zo bijzonder dat ze de status van Nationale Parken hebben ontvangen.

Kan je niet kiezen welk eiland je het liefst wilt bezoeken? Geen probleem! Dankzij de goede bootverbindingen kan je 'wadhoppen' en zo een bezoek aan meerdere Waddeneilanden maken.

Volgens Lonely Planet behoort Texel tot de top van Europese bestemmingen deze zomer. “Overvloed aan ervaringen zoals ongerepte duinen, natuurparken, fantastische verlaten witte stranden en bossen,” aldus de reisgids op hun website. Lees snel meer over dit unieke eiland.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Aerial shot of Fort Everdingen part of Nieuwe Hollandse Waterlinie

UNESCO - Reis mee langs de werelderfgoederen van Nederland

We gaan, kriskras door Nederland, langs alle UESCO werelderfgoedlocaties. Deze plekken vertellen het unieke verhaal van onze samenleving en de bewogen relatie met water.

Lees meer