© Peter Nijenhuis
Categorie:De Waddeneilanden

Routes langs terpen en wierden

Het eeuwenoude cultuurlandschap in het noorden van Nederland ontstond in de tijd dat er nog geen dijken waren. De terpen en wierden in Friesland en Groningen waren een veilige have wanneer het omringende land weer eens overstroomde. Duik in het verleden en maak een tocht langs terpen en wierden in het noorden van Nederland.

De opgehoogde dorpen worden in Friesland terpen genoemd en in Groningen wierden. Tegenwoordig zijn ze een bezienswaardigheid met hun prachtige kerken, historische huizen en boerderijen. Door de hele streek zijn wandel- en fietsroutes uitgezet.

‘De terpenroute’ is een wandelroute van ruim 20 kilometer en onderdeel van UNESCO Werelderfgoed de Waddenzee. Het hoogtepunt van de route is Hogebeintum, de hoogste terp die we kennen. Neem vooral een kijkje in de schilderachtige oude kerk van Hogebeintum. Wil je meer weten over de geschiedenis van het dorp en het terpenlandschap? Bezoek dan het Archeologisch Steunpunt bovenop de terp.

Wandel langs de terpen van Friesland of maak een mooie fietstocht langs Groningse wierden.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Aerial shot of Fort Everdingen part of Nieuwe Hollandse Waterlinie

UNESCO - Reis mee langs de werelderfgoederen van Nederland

We gaan, kriskras door Nederland, langs alle UESCO werelderfgoedlocaties. Deze plekken vertellen het unieke verhaal van onze samenleving en de bewogen relatie met water.

Lees meer