
Schiermonnikoog: een autoluw eiland
Een lust voor het oog en het breedste strand van Europa: Het Rif.
Het Rif is de breedste zandplaat in de Waddenzee. De zandbank ligt aan de zuidwestkant van Schiermonnikoog en is op veel plekken meer dan anderhalve kilometer breed. Dat betekent dat u een aardig eindje over het glinsterende, bijna witte zand moet lopen voordat u bij de Waddenzee bent. De zandbank, die in weer en wind en door zand en klei werd gevormd, biedt een fascinerende aanblik. Natuurlijk zijn er op Schiermonnikoog ook allerlei andere stranden, waarop u sneller bij het water bent en die tot de schoonste van Nederland horen.
Schiermonnikoog: het hele eiland is een nationaal park!
Het Waddeneiland Schiermonnikoog is misschien klein, maar er is volop natuur te vinden. Op het eiland zijn bossen, duinen, polders, een kwelder, wadplaten en enkele kleine plassen. Vanwege die diversiteit van het landschap werd Schiermonnikoog in 1989 uitgeroepen tot nationaal park. In deze gevarieerde, beschermde omgeving voelen talloze vogels zich thuis. Gedurende het hele jaar kunt u op Schiermonnikoog zo'n driehonderd verschillende vogelsoorten tegenkomen. Daarnaast zijn er honderden verschillende planten te vinden, waaronder negen soorten wilde orchideeën. Meer informatie over Nationaal Park Schiermonnikoog.
Een klein eiland met maar één dorp
Het enige dorp op het eiland heet Schiermonnikoog, net als het eiland. Het is heerlijk rondslenteren in dit lieflijke plaatsje met zijn historische huizen. Trakteer uzelf op een kopje koffie met taart op een van de terrassen van de cafés! Het oudste huis van de Waddeneilanden is Huis Marten. Het huisje stamt uit 1721 en staat aan de Middenstreek, op nummer 60. Op de hoek van de Nieuwestreek en de Willemshof komt u een bijzondere bezienswaardigheid tegen. Hier staat een metershoge walviskaak, een ‘souvenir’ uit het Noordpoolgebied.
Wat is er te doen op Schiermonnikoog?
Zeehondentocht per boot: u gaat op een excursieschip naar de Waddenzee waar u zeehonden kunt bekijken en een wandeling kunt maken over een zandbank.
Het bezoekerscentrum van het nationale park organiseert met regelmaat excursies naar de wadden, de kwelders en de bossen bij het strand.
U kunt ook een huifkartocht boeken in het bezoekerscentrum, of een ritje met de Balgexpres, een tractor met aanhangwagens.
Het Bunkermuseum Schlei is gevestigd in een bunker die in de Tweede Wereldoorlog werd gebruikt voor het ontvangen en verzenden van signalen aan de Duitse luchtmacht (open op zondag- en woensdagmiddag).
In het Schelpenmuseum Paal 14 zijn 1500 schelpen uit de hele wereld te vinden.
Ook is er op Schiermonnikoog een uitgebreid aanbod aan sportieve activiteiten, variërend van blokarten tot surfen en van zeilen tot strandyoga.
Tip: u kunt de prachtige natuur op het autoluwe Schiermonnikoog het best op de fiets verkennen. Op het eiland zijn twee fietsverhuurbedrijven. Via de lokale VVV kunt u mee met een georganiseerde fietstocht. Daarbij krijgt u allerlei informatie over het landschap, de geschiedenis en de natuur van het Waddeneiland.
Bezoek Schiermonnikoog!
De enige manier om Schiermonnikoog te bereiken, is met de boot. De veerdienst heeft vijf afvaarten per dag (meer in het hoogseizoen), en vier op zondag. De overtocht duurt 45 minuten, en voor de meeste gasten van het eiland begint de vakantie al op de boot. Jaarlijks gaan er zo'n 300.000 bezoekers naar het eiland. Het Kallemooifeest, een traditioneel festival in het Pinksterweekend, trekt extra veel bezoekers, evenals Klozum, een verkleedfeest dat in december plaatsvindt. Culinaire specialiteiten van Schiermonnikoog zijn de honing en de boerenkaas van het eiland.
Schiermonnikoog is het meest oostelijke van de Waddeneilanden. Vanuit de haven van Lauwersoog in de provincie Groningen vertrekken de meeste eilandbezoekers. Bezoekers moeten hun auto daar achterlaten op het parkeerterrein, aangezien Schiermonnikoog een autoluw eiland is (alleen eilandbewoners mogen er in de auto rondrijden)! Bezoekers kunnen reizen met Wagenborg passagiersdiensten, met de gewone veerdienst, die 45 minuten onderweg is, of met de sneldienst, die er 20 minuten over doet. De watertaxi, die u ook via Wagenborg kunt boeken, doet net zo lang over de oversteek als de sneldienst. Het voordeel? Een watertaxi is op, net als een gewone taxi, op afroep beschikbaar.
De parels van de Waddenzee
Texel, het grootste Waddeneiland, is ook zeker de moeite waard. De veerdienst, die ieder uur vanaf Den Helder vertrekt, brengt u snel en goedkoop naar het eiland. Ook Ameland is een populaire bestemming. De rood-witte vuurtoren geeft het eiland een extra romantische uitstraling. Ten westen van Ameland ligt Terschelling, waar ieder jaar het geweldige culturele evenement Oerol plaatsvindt. Tussen de eilanden en het vasteland ligt de Waddenzee. Dit gebied is uniek dankzij de steeds wisselende invloeden van eb en vloed. Het naast de Waddenzee gelegen IJsselmeer was ooit een binnenzee, maar wordt inmiddels van de Noordzee gescheiden door de Afsluitdijk.