© Merk Fryslân
Categorie:De Waddeneilanden

Het eiland Terschelling: natuur en stranden

Terschelling is het op een na grootste Waddeneiland. Bezoekers worden verwelkomd door de Brandaris, de majestueuze vuurtoren. De goede band tussen mens en natuur is terug te zien in een veelzijdig landschap, dat varieert van kustgebied tot wadden en bossen.

  • Het strand op Terschelling is 30 kilometer lang en op veel plekken meer dan een kilometer breed.
  • Terschelling staat bekend om zijn cranberry's.
  • De vuurtoren, de oudste van Nederland is het populaire herkenningsteken van het eiland.
Adres:
Willem Barentszkade 19a
8881BC West-Terschelling
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

De fantastische stranden van Terschelling

Op Terschelling overvalt je direct dat echte eilandgevoel. Dat is voornamelijk te danken aan het 30 kilometer lange zandstrand dat langs de noordkant van het eiland loopt. De ideale plek om te zonnen, om zandkastelen te bouwen, te ontspannen, te beachvolleyballen of te wandelen. Tussendoor kunt u even lekker bijkomen in een van de gezellige strandtenten. Onze tip: Het strandpaviljoen Heartbreak Hotel, op het strand bij Oosterend, is een door velen geliefde trekpleister op het eiland. De inrichting en muziek stammen uit de jaren vijftig en zestig. Toch is de zuidkust van Terschelling minstens evenzeer de moeite waard. Hier grenst het eiland aan de Waddenzee, die voor miljoenen trekvogels dienst doet als kraamkamer en voederplaats.

Natuur op Terschelling

Op het eiland Terschelling treft u een grote variëteit aan landschappen. Het lange en vaak brede strand is indrukwekkend en wordt door duinen begrensd. Achter de duinen liggen landbouwvelden en weiden. Deze geweldige natuur nodigt u uit om te wandelen of fietsen.

Bezienswaardigheden en activiteiten op Terschelling:

  • De 55 meter hoge Brandaris is de oudste vuurtoren van Nederland en stamt uit 1594. Hij staat in het dorp West-Terschelling en is niet open voor publiek, omdat hij nog steeds in gebruik is.
  • Ontdek de wereld tussen eb en vloed tijdens een wadlooptocht. Het zal u verbazen hoeveel dieren er op en in het wad leven.
  • In verschillende boerderijen kunt u kennismaken met de fabricage van handgemaakte producten als kaas of ijs.
  • Tijdens het Oerol festival  verandert Terschelling in een podium waar theaterstukken en concerten worden opgevoerd en tentoonstellingen worden gehouden.
  • In het natuurgebied Boschplaat in het oosten van Terschelling komen unieke plantensoorten en vlinders voor en er huist een enorme vogelkolonie.
  • Het Wrakkenmuseum biedt onderdak aan allerlei vondsten die afkomstig zijn van meer dan 150 scheepswrakken die in de zee voor Terschelling werden ontdekt.
  • De Waddeneilanden zijn populair bij liefhebbers van watersport, zoals zeilen en kitesurfen, vanwege de altijd aanwezige wind.
  • Het Bunker Museum Terschelling , dat open is van april tot oktober, biedt een kijkje in vier bunkers uit de Tweede Wereldoorlog (Tigerpad 5, West-Terschelling).

Culinaire lekkernijen op Terschelling

Nederlanders zijn dol op de cranberry's die op Terschelling groeien. Hoe kwamen die kleine rode besjes eigenlijk op het Waddeneiland terecht? Het verhaal gaat dat er tijdens een storm in 1845 een vat vol cranberry's op het eiland aanspoelde. Omdat de eilanders er niets mee konden, lieten ze het vat in de duinen liggen. Inmiddels hebben de bessenstruiken zich over het eiland verspreid en zijn de jams en dranken die van de bessen worden gemaakt populaire souvenirs, maar worden ze ook gebruikt voor lokale gerechten. Probeer eens een kopje cranberrythee of gebak met cranberrycompote in een van de vele restaurants op het eiland (bijvoorbeeld in de Bessenschuur, Badweg 1, West-Terschelling). Ook heerlijk: rond de beroemde vuurtoren Brandaris in West-Terschelling zijn verschillende restaurants gevestigd die vers gevangen vis uit de Noordzee serveren.

Andere Waddeneilanden

Texel, het grootste Waddeneiland, is evenzeer de moeite waard. Dit eiland is snel te bereiken met een veerboot die ieder uur vanuit Den Helder vertrekt. Ook het eiland Ameland, ten oosten van Terschelling, heeft veel te bieden, zoals een rood-witte vuurtoren, een reddingsboot die met paarden naar zee wordt getrokken en de eigen drank van het eiland: Nobeltje. Op de kleine eilanden Schiermonnikoog en Vlieland zijn slechts enkele hotels en nauwelijks auto's. Maar u vindt er wel kilometers lange stranden en rust en ruimte. Tussen de eilanden en het vasteland ligt de Waddenzee, waar eb en vloed van grote invloed zijn. Het IJsselmeer, ooit een estuarium maar nu een binnenwater, grenst aan de Waddenzee.

Bezoek Terschelling 

Ga Waddenhoppen en verken de prachtige Waddeneilanden per fiets. Zo brengt een veerboot u van het naburige eiland Vlieland naar Terschelling. U kunt natuurlijk ook vanuit havenstad Harlingen direct de veerboot naar Terschelling nemen. De overtocht wordt verzorgd door Rederij Doeksen. De normale veerdienst doet er twee uur over, met de sneldienst bent u er binnen drie kwartier. In tegenstelling tot de Waddeneilanden Vlieland en Schiermonnikoog, is Terschelling niet autoluw. Houd er echter wel rekening mee dat het minimumtarief voor een auto op de veerboot € 90 is en dat de plaatsen voor auto's op de veerboot snel volgeboekt zijn. Het is dan ook aan te raden om de veerboot lang van tevoren te boeken. U kunt uw auto ook in Harlingen laten staan en op het eiland een fiets huren bij wijze van vervoermiddel. Tussen de dorpen op het eiland rijdt ook een bus.

Vond je dit interessant? Ontdek meer