Texel beach with lighthouse
© TasfotoNL via Shutterstock

Texel is met zijn dertig kilometer lange zandstrand een waar paradijs voor liefhebbers van strandvakanties. Toch heeft Texel daarnaast nog veel meer te bieden, bijvoorbeeld de zeven dorpen, de een nog leuker dan de ander, en de unieke natuurgebieden. Texel is bovendien goed bereikbaar: vanuit Den Helder duurt de overtocht naar het eiland maar twintig minuten!

  • Op het grootste en meest veelzijdige Waddeneiland van Nederland vindt u een uitgebreid aanbod aan vakantiewoningen, hotels en kampeerterreinen.
  • Texel staat bekend om zijn fantastische stranden en prachtige natuurgebieden.
  • Niet alleen de duizenden schapen, maar ook de fraaie vuurtoren in het noorden van het eiland is een typisch Texels verschijnsel.
Adres:
Emmalaan 66
1791AV Den Burg
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Beklim de vuurtoren van Texel

De helderrode vuurtoren ligt in het noorden van Texel, op een van de breedste stranden van het eiland. Een bezoek aan de vuurtoren is dan ook prima te combineren met een stranddag. In de top van de 150 jaar oude toren hebben bezoekers een prachtig uitzicht over Texel, tot aan het buureiland Vlieland. Tijdens de klim omhoog krijgt u allerlei informatie over de fascinerende geschiedenis van de vuurtoren.

Bezoek de zeehonden in Ecomare

In Ecomare kunt u van alles te weten komen over de Waddenzee, de Noordzee, het ontstaan van het eiland Texel en het Nationaal Park Duinen van Texel. De grootste attractie in Ecomare zijn echter de vele zeedieren. Er zwemmen zeehonden en bruinvissen rond die er gewond of verzwakt werden binnengebracht. De dieren worden verzorgd en als ze gezond zijn weer losgelaten in zee. Bezoekers kunnen iedere dag het voeren van de dieren bijwonen.

Ervaar unieke natuur

Het natuurgebied De Slufter is het enige gebied in Nederland waar de Noordzee ongehinderd het land binnen kan binnenstromen. Na een storm staat het hele krekenstelsel onder water. Hierdoor is er unieke natuur te vinden in De Slufter met stroomgeulen en kwelders vol paars bloeiende lamsoor. Ook het natuurgebied De Muy met zijn wilde orchideeën is zeker een bezoek waard, net als De Geul, waar de grootste kolonie lepelaars van Nederland huist.

Ga eens langs bij een strandjutter

Langs de Nederlandse kusten zijn nog steeds strandjutters actief. Hun schatten zijn te bewonderen in twee Texelse musea. In het Schipbreuk- en juttersmuseum Flora, tussen Den Buur en De Koog, laten jutter Jan Uitgeest en zijn medewerkers zien wat ze in de loop van tientallen jaren op de Texelse stranden hebben gevonden: talloze boeien, schoenen, flessen (soms met een boodschap erin), speeltjes en botten van dieren. Op het buitenterrein van Museum Kaap Skil in Oudeschild zijn historische gebouwen en een windmolen te bezichtigen, terwijl er binnen vondsten van jutters en een afdeling voor onderwaterarcheologie te bewonderen zijn.

Probeer een nieuwe sport

Parachutespringen is een soort ‘eilandhobby’ op Texel. Wie daar niet voor voelt, kan het eiland tijdens een rondvlucht vanuit de lucht bekijken, of langs de kust scheren in een catamaran. En daarnaast zijn er op Texel nog allerlei andere activiteiten te beleven als paardrijden, (kite)surfen, kanoën, flyboarden, golfen op een unieke duinbaan of vogelspottochten.

Heeft u zin in een ontdekkingstocht te voet? Wat dacht u van wadlopen? De Waddenzee is een uniek gebied met zeldzame planten en dieren. Of zeilen en dan het schip bewust laten vastlopen op een zandbank? Niet te vergeten: Texel heeft een fantastisch netwerk van fietspaden.

... of kom gewoon lekker tot rust

Woman at the Texel lighthouse in summer

Wat is er nou zaliger dan een dag lekker nietsdoen op het strand? 's Avonds wacht een overheerlijke maaltijd, want Texel heeft van alles te bieden op culinair gebied. Probeer eens een Skuumkoppe, een biertje dat op het eiland wordt gebrouwen, een stukje van de bekroonde kaas of probeer Texels lam, met zijn iets zilte smaak door het zout in het gras dat de schapen hun hele leven eten. Daarnaast worden op het eiland ook chocola, ijs en het befaamde kruidenbitter Juttertje gemaakt.

De dorpen op het eiland Texel

Den Burg is het grootste dorp op Texel. Het ligt ongeveer in het midden van het eiland en is vaak voor bezoekers het centrale punt op het eiland. In het historische centrum van Den Burg vindt u goede restaurants, leuke winkels en de plaatselijke VVV.

Het enige dorp op het eiland dat direct aan het Noordstrand ligt is De Koog. De Dorpsstraat is dé ontmoetingsplek om uit te gaan, te winkelen of rond te slenteren. Op het strand van De Koog zijn talloze mogelijkheden voor watersporten en andere activiteiten. Het dorp is door zijn directe ligging aan zee zeer geliefd bij toeristen, en er zijn verschillende hotels en vakantieparken.

De Cocksdorp ligt op het noordelijkste puntje van Texel, in de buurt van de fraaie vuurtoren en het unieke vogelgebied. De historische dorpen Oosterend en De Waal zijn zeer charmant en idyllisch. Het havenplaatsje Oudeschild aan de Waddenzee is een aanrader, met zijn vissersboten, windmolen en het interessante Museum Kaap Skil.

Het meest zuidelijke dorp van Texel, Den Hoorn, staat bekend om zijn romantische kerkje, de omliggende tulpenvelden en culturele evenementen.

Bekijk deze video

Bezoek Texel

Mensen komen het hele jaar door naar Texel om lekker uit te waaien en van de natuur te genieten. Wat betreft accommodaties heeft Texel iedereen wel iets te bieden. Er zijn vakantiewoningen en hotels, maar ook unieke overnachtingsmogelijkheden rondom de Waddenzee. Op het waddeneiland Texel kan je met een beperking genieten van verschillende activiteiten in de natuur, het strand en zelfs de zee is toegankelijk, ook als je in een rolstoel zit.

Hoe kom je op Texel

Van alle Waddeneilanden is Texel het gemakkelijkst en het goedkoopst met de auto te bereiken. In tegenstelling tot de eilanden Schiermonnikoog en Vlieland is Texel niet autoluw! De veerboot gaat ieder uur (in het hoogseizoen zelfs nog vaker) en de overtocht vanuit het Noord-Hollandse Den Helder duurt slechts twintig minuten. Praktische informatie: je kan de tickets voor de overtocht van tevoren boeken, via de website van veerdienstonderneming Teso. Als je de voorkeur geeft aan het openbaar vervoer, kan je vanaf Amsterdam Centraal een trein nemen die een uur en een kwartier later aankomt in havenstad Den Helder. Daar kjan je met de bus rechtstreeks vanaf het station naar de veerhaven van Teso.

Meer in het Waddengebied

Natuurlijk zijn ook de andere Waddeneilanden zeker een bezoek waard. Het eiland dat het dichtst bij Texel ligt is Vlieland. Vanaf de noordelijkste punt van Texel gaat er een kleine veerboot naar het buureiland. Je kan zelfs van het ene eiland naar het andere ‘hoppen'. ‘Eilandhoppen’ houdt in dat je van het ene Waddeneiland naar het andere gaat. Ook de eilanden AmelandTerschelling en Schiermonnikoog zijn echte aanraders. 

Vond je dit interessant? Ontdek meer