Seaside on Vlieland island
© Kirill Chernyshev via Shutterstock
Categorie:De Waddeneilanden

Vlieland: paradijselijk eiland zonder auto's

Ontdek het Waddeneiland Vlieland: geniet van de prachtige natuur, de culturele en culinaire hoogtepunten en de weldadige rust.

  • Ga naar de 'Sahara van het Noorden' aan de westkant van het eiland.
  • Ontdek het autoluwe eiland op de fiets.
  • Hoogtepunten van het eiland: vuurtoren, zeehondentochten en Museum Tromp's Huys.
Adres:
Havenweg 10
8899BB Oost-Vlieland
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Vlieland is het Waddeneiland dat het verst van het vasteland ligt. Er is slechts één dorp op dit rustige, autoluwe eiland: Oost-Vlieland. Hier bevinden zich de veerhaven, goede restaurants, enkele hotels en B&B's en het grootste deel van de bezienswaardigheden van het eiland. Buiten het dorp vindt u een uitgestrekt duinlandschap, een lang Noordzeestrand en de Vliehors, een schijnbaar oneindige zandvlakte op de westpunt van het eiland, dat wel de ‘Sahara van het Noorden’ wordt genoemd en ook in gebruik is als militair oefenterrein.

Het Vuurboetsduin vormt een echte blikvanger op het dichtbegroeide eiland. Dit is een 40 meter hoog duin waarop een vuurtoren staat. Het eiland is ongeveer 12 kilometer lang en nergens breder dan 2 kilometer.

Hoogtepunten van Vlieland

Enkele van de hoogtepunten op het Waddeneiland Vlieland zijn:

  • Tromp's Huys Museum: hier kunt u meer te weten komen over de geschiedenis en het maritieme verleden van Vlieland.
  • Vliehors Express: een safari over de zandvlakte op een omgebouwd militair voertuig.
  • Zeehonden kijken: een boottocht op de Waddenzee.

Vlieland en de Waddenzee, een UNESCO-werelderfgoed

Vlieland ligt in de Waddenzee, die in 2009 door de UNESCO werd aangewezen als Werelderfgoed. In dit bijzondere gebied, waarin eb en vloed een belangrijke rol spelen, leven zo'n tienduizend planten- en diersoorten. In Kroon's Polders, waarin zoet en zout water, duinen en bossen elkaar treffen, kunt u enkele van die soorten tegenkomen, zoals nachtegalen, blauwborstjes, roerdompen en lepelaars. Hier vindt u ook hotel-restaurant Posthuys, een geweldige bestemming voor een fietstocht! Een ander hoogtepunt tijdens een verblijf op Vlieland is een wadlooptocht. Deze worden onder meer georganiseerd door het informatiecentrum De Noordwester. Goed om te weten: de zuidoostelijke kant van het eiland ligt aan de Waddenzee, de noordwestelijke kant aan de Noordzee. Voor stranden met fijn zand en golven om op te surfen moet u dus aan de noordkust van het eiland zijn.

Bezienswaardigheden en activiteiten op Vlieland:

  • De Noordwester: dit informatiecentrum aan de Dorpsstraat geeft een inkijkje in de geschiedenis van het eiland, waarbij de nadruk ligt op flora en fauna. Het zeeaquarium en het enorme skelet van een potvis zijn indrukwekkende bezienswaardigheden.
  • De vuurtoren van het eiland staat boven op een heuvel en torent uit boven het dorp. De rode toren is vanaf het dorp lopend of fietsend gemakkelijk te bereiken en is toegankelijk voor het publiek.
  • Midden op de zandvlakte in het westen van het eiland staat het ‘Drenkelingenhuisje’, waar gestrande schipbreukelingen ooit terecht konden. Tegenwoordig kunt u met de Vliehors Express naar het houten huisje waaromheen allerlei uit zee geviste spullen zijn verzameld.
  • Een van de leukste belevenissen op de Waddenzee is een boottocht naar de zandbanken waarop bij eb zeehonden liggen te soezen.

Bezoek Vlieland

Wat u misschien nog wilt weten voordat u een verblijf op Vlieland boekt: in de eerste week van september vindt er op het eiland een groot popfestival plaats, Into The Great Wide Open’, waar mensen van alle leeftijden welkom zijn. Een andere tip is om de culinaire specialiteit van het eiland uit te proberen: cranberry's. Op Vlieland zijn allerlei mogelijke gerechten met cranberry's verkrijgbaar.

Bereikbaarheid van Vlieland

De veerdienst van rederij Doeksen brengt u binnen twee uur vanaf Harlingen naar Vlieland. U kunt vanaf de haven van Harlingen ook de sneldienst nemen, dan duurt de oversteek naar Vlieland slechts drie kwartier. De auto mag u niet meenemen naar Vlieland omdat het eiland - afgezien van slechts enkele auto's van eilandbewoners - autovrij is. U kunt uw wagen achterlaten op een van de parkeerterreinen bij de haven van Harlingen. U kunt ook de trein naar Harlingen nemen. Station Harlingen Haven ligt pal naast de terminal van de veerboot. We raden u aan om op het eiland zelf een fiets te huren.

Overnachten op Vlieland

Hoge hoteltorens of grootschalige toeristenverblijven zult u niet tegenkomen op het op de natuur gerichte eiland. Wel kunt u fraaie hotels vinden die opgaan in het landschap, zoals DoniaState of Strandhotel Seeduyn. Strandhotel Seeduyn

Meer in de omgeving

Vlieland is slechts een van de Waddeneilanden… maar ook de andere eilanden zijn zeer de moeite waard. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan Texel, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Elk eiland heeft z’n geheel eigen, karakteristieke charme!

Tip van de redactie:

Ga wadlopen en ontdek de drooggevallen zeebodem met kwelders, slikvelden en geulen. Uiteraard doet u dit onder begeleiding van een gids die u op alle interessante dingen wijst (en zorgt voor de veiligheid!). Met wat geluk komt u zelfs spelende zeehondjes tegen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer