Categorie:Hollandse waterlinies

7x wandelen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Langs de 85 kilometer lange Nieuwe Hollandse Waterlinie, vol forten, vestingen en kastelen kan je uiteraard prachtig wandelen. Loop mee met een georganiseerde wandeltocht of ga op eigen houtje op verkenning. Dit zijn onze favoriete wandeltochten en -arrangementen!

  • Wandel mee met een georganiseerde wandeltocht of ga zelf op ontdekkingstocht.
  • Of je nou een geoefende wandelaar bent of liever een kort rondje om gaat, langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie zijn wandelroutes voor iedereen.
  • Struin door weilanden en loopgraven, passeer forten en vestingen.

Het Waterliniepad (350 km)

Het Waterliniepad leidt je langs de forten, bunkers, sluizen en kanalen van twee oude verdedigingslinies, de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dit wandelpad is maar liefst 350 kilometer lang. Wissel wandelen door prachtige natuur af met een bezoek aan één van de 95 forten die je onderweg passeert. Je kan de volledige route natuurlijk in een keer lopen, maar voor wie het liever wat rustiger aandoet zijn er ook kortere arrangementen waarbij je steeds een klein stukje wandelt.

Wandelarrangement Waterliniepad

Liever een volledig verzorgde wandelvakantie? Boek dan één van de Waterliniepad arrangementen van Big Walk. Er zijn verschillende routes die je kan boeken, dus er is altijd wel eentje die volledig past bij waar jij naar op zoek bent. En het allermooiste? Je hoeft je geen zorgen te maken over je bagage, transfers, ontbijt en lunch, want alles wordt voor je geregeld.

Lint- en Liniepad (10 km) 

Wandel door het mooie buitengebied van Schalkwijk. Tijdens je wandeling over het 10 kilometer lange Lint- en Liniepad doorkruis je loopgraven en weilanden en passeer je forten zoals het robuuste Fort Honswijk en bunkers. Ben je op pad met de kids? Stop dan onderweg bij het loopgravennetwerk van Werk aan de Groeneweg, waar kinderen een toffe speurtocht kunnen doen.  

Aetsveldroute (11 km)  

Ontdek een van de mooiste stukjes van de Nieuwe Hollandse Waterlinie terwijl je de Aetsveldroute wandelt. Deze route van 11 kilometer neemt je mee langs de slingerende rivier de Vecht en vestingsteden Weesp en Muiden, twee van de belangrijkste plekken van de Stelling van Amsterdam. Je wandelt deels over verharde wegen langs de rivier en deels over graspaden langs Fort aan de Ossenmarkt, Fort Uitermeer en Fort bij Hinderdam. Strijk bij Fort Uitermeer even neer bij Paviljoen Uit & Meer voor een versnapering.  

Struinommetje Fort Pannerden (5 km)

Op zoek naar een kortere wandeling? Wandel dan het struinommetje rond Fort Pannerden. Deze prachtige wandeling van ongeveer 5 kilometer gaat dwars door Nationaal Landschap de Gelderse Poort, een ruig natuurgebied. Midden in het gebied ligt Fort Pannerden. Hier kan je met een beetje geluk een torenvalk, watervleermuizen of een kerkuil spotten. Ook Fort Pannerden zelf kan je bezoeken. Onze tip: pak in de zomer het pontje naar de overkant van de Waal en bezoek de Millinger Theetuin voor een high tea. 

Rondje Woudrichem (13 km) 

Tijdens deze route van ongeveer 13 kilometer kom je konikpaarden en andere grote grazers tegen, door prachtige natuur en langs vestingstad Woudrichem en Slot Loevestein. Geniet van de rust van dit fantastische stuk natuur en sluit af bij Slot Loevestein, een middeleeuws kasteel met een fantastisch terras om na een mooie wandeling neer te strijken.  

Utrechtse Waterlinie Wandeltocht

Loop samen met andere wandelaars langs Utrechtse forten tijdens de Utrechtse Waterlinie Wandeltocht. Deze bijzondere wandeltocht wordt een keer per jaar georganiseerd. In 2020 is dit op 31 oktober. De wandeling start ’s middags en eindigt ’s avonds en er zijn vijf verschillende afstanden, zodat je de forten zowel met daglicht als prachtig uitgelicht in het donker ziet. Een echte aanrader!  

Vond je dit interessant? Ontdek meer