Categorie:Hollandse waterlinies

De mooiste fietsroutes door de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Langs het grootste rijksmonument van Nederland kan je prachtig fietsen. Ontdek militair erfgoed, prachtige natuur en stop onderweg bij de leukste restaurants, musea en vestingsteden. Fiets mee met een georganiseerde tour of ga zelf op verkenningstocht. Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie kan het allemaal.  Dit zijn de routes die je écht niet mag missen.

  • Ga op eigen houtje op fietsavontuur of fiets mee met een georganiseerde tour.
  • Ontdek onderweg de mooiste plekken van Nieuwe Hollandse Waterlinie.
  • Fiets langs forten, dijken, sluizen en vestingsteden.

Fietsen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie - Waterlinie Fietsroute - Utrecht

Fiets de Waterlinie Fietsroute

Op zoek naar een volledig verzorgde fietsvakantie waarbij alles voor je geregeld is? Er zijn meerdere fietsvakanties waarbij je de volledige Waterlinie Fietsroute kunt fietsen. Fiets langs alle hoogtepunten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, terwijl je bagage voor elke dag voor je naar je hotel wordt gebracht. Kies zelf het arrangement wat bij jouw wensen past, of je nu liever een lange of korte route fietst. En wil je liever iets makkelijker fietsen? Dan kan je ook altijd een e-bike huren. 

Langs sluizen en forten (29, 42 of 62 km)

Deze route voert je door de Kromme Rijnstreek, een prachtig rivierengebied in Utrecht. De route is 29, 42 of 62 kilometer lang, dus kies zelf hoe zwaar je fietstocht wordt. Welke je ook kiest, je start altijd in de stadshaven van Wijk bij Duurstede. Onderweg kom je langs verschillende hoogtepunten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Stop bijvoorbeeld bij Fort bij Vechten en breng een bezoek aan het Waterliniemuseum, eet een ijsje bij IJs en Koek in Langbroek of bewonder Fort Honswijk, het grootste torenfort van de waterlinie.

Fortenlandroute (34 km)

Fiets de Fortenlandroute en ontdek een aantal van de meest indrukwekkende forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam. Vaar met de boot naar Forteiland Pampus en maak stops bij het Muiderslot, het Nederlands Vestingmuseum in Naarden en Fort Uitermeer. Onderweg kom je langs genoeg leuke terrassen om even neer te strijken voor een welverdiende pauze van het fietsen.

Happen en Trappen - Waterlinie fiets-experience

Wat is er nou beter dan een mooie fietsroute én lekker eten? Tijdens deze bijzondere fietsroute stop je vijf keer bij een restaurant voor een goed gerecht. Je start met koffie en gebak bij het Waterliniemuseum op Fort bij Vechten in Bunnik en eindigt bij restaurant Down Under voor het toetje. Tussendoor fiets je van de ene bijzondere plek naar de andere en kom je forten, kazematten en loopgraven tegen.

Jan Blankenroute (75 km)

Jan Blanken (1755 – 1838) was als ingenieur verantwoordelijk voor een groot aantal van de waterwerken langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Wie de Jan Blankenroute fietst, komt dan ook langs zijn mooiste waterwerken. Maar niet alleen sluizen en forten liggen op de route. Je fietst ook door historische vestingsteden Vianen, Culemborg, Leerdam en Gorinchem. Perfect om tussendoor even af te stappen en ergens wat te eten of drinken. Vind je 75 kilometer fietsen iets teveel van het goede? De Waterwerken Route (30 km) is een goed alternatief.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Young woman bicycle on a wind blown dike in Holland, wind turbines in the background

Cycling Lifestyle – Waarom fietsen in ons DNA verankerd zit

Spring achterop en ervaar de Nederlandse fietscultuur, ontmoet nieuwe fietspioniers en laat je inspireren om ons mooie land zelf op de fiets te ontdekken.

Lees meer