© Nieuwe Hollandse Waterlinie
Categorie:Hollandse waterlinies

Ontdek de 5 mooiste belevenissen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie valt van alles te beleven. Van toffe musea tot bierbrouwerijen en van varen langs kastelen en forten tot proefjes doen in een interactief science center. Of je nu op pad bent met de kids of gezellig samen met je partner, er is altijd wel iets om te doen. We hebben onze tips en de allerleukste activiteiten langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie voor je op een rijtje gezet.

  • Kom alles te weten over de Nieuwe Hollandse Waterlinie in het Waterliniemuseum en het Nederlands Vestingmuseum.
  • Overnacht in een echt fort of kazemat.
  • Drink een speciaalbiertje bij Fortbrouwerij Duits & Lauret op Fort Everdingen.

Ga op interactieve ontdekkingstocht in het Waterliniemuseum

Wil jij alles te weten komen over de Nieuwe Hollandse Waterlinie? Ga op interactieve ontdekkingstocht bij het Waterliniemuseum op Fort bij Vechten in Bunnik en ontdek wat de Nieuwe Hollandse Waterlinie zo bijzonder maakt. Historische figuren vertellen over de geschiedenis van het gebied. En hoe de Nieuwe Hollandse Waterlinie werkt, zie je pas echt goed als de 50 meter lange maquette onder water wordt gezet.

Stap op de pont en vaar de Vestingdriehoek

Bewonder meerdere hoogtepunten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in één dag in de Vestingdriehoek, de driehoek tussen vestingsteden Gorinchem, Woudrichem en Zaltbommel. Verschillende pontjes voeren je mee over het water van de Waal naar de mooiste plekjes van dit gebied. Neem je fiets mee op de pont en maak er een prachtig dagje fietsen van. Bezoek Slot Loevestein, één van de mooiste kastelen van Nederland. Wandel door de drie vestingsteden, elk met hun eigen unieke charme. Wil je een nachtje extra blijven? Overnacht dan in Fort Vuren en slaap in een oud fort!

Verken GeoFort

Het leukste interactieve museum van Nederland is GeoFort, op een echt forteiland in Herwijnen. Dit science center staat helemaal in het teken van de aarde. Na een dagje Geofort weet je hoe een zalm de weg vindt, waarom de noordpool verschuift en hoe het zit met klimaatverandering. Verken het forteiland en raak gedesoriënteerd in de ondergrondse gang, doe mee aan experimenten en klauter in de Vleermuisspeurtuin. Het is niet voor niets dat Geofort in 2016 werd uitgeroepen tot beste kindermuseum ter wereld!

Drink een speciaalbiertje op Fort Everdingen

Vroeger bedoeld als verdedigingswerk, vandaag de plek waar heerlijk bier wordt gebrouwen. In Fort Everdingen brouwt Duits & Lauret haar speciaalbiertjes. Combineer een rondleiding door het fort met een tour door de brouwerij en natuurlijk een bierproeverij. Overnacht tussen het groen aan de rivier bij Camping Fort Everdingen en maak een prachtige wandeling van ongeveer een half uur over de dijk naar Werk aan het Spoel, een echte hotspot aan de Lek. Geniet hier van al het lekkers dat restaurant Caatje aan de Lek te bieden heeft en bewonder de creaties van verschillende kunstenaars in het atelier in de oude Fortwachterswoning.

Struin door Naarden

Naarden is een echte vestingstad boordevol monumenten. De vesting van Naarden is uniek in Europa: de stad is gebouwd in de vorm van een ster. Wandel over de eeuwenoude verdedigingswerken en bewonder de bastions, grachten, verhogingen en stadspoorten. Op bastion Turfpoort vind je het Nederlands Vestingmuseum, waar je alles ontdekt over forten en vestingen.

Vond je dit interessant? Ontdek meer