Fotograaf Andreas Weise
Categorie:Nederlandse kust

De Nederlandse kust

Nederland heeft honderden kilometers kust aan de Noordzee. De Noordzee staat bekend om zijn eindeloze zandstranden, beschermende dijken en duinen en fantastische watersportmogelijkheden. Kortom: de Nederlandse kust is een ideale bestemming voor een vakantie aan of op het water.

  • Aan de kust vindt u talloze badplaatsen voor een heerlijke vakantie.
  • De Nederlandse kust is een eldorado voor zonaanbidders, watersportliefhebbers en fietsers.
  • Tips voor uw vakantie aan zee: strandwandelingen, beachclubs en wellness.

Waar gaat u heen voor uw vakantie aan zee?

Voor een strandvakantie aan de Nederlandse kust kunt u kiezen uit een aantal regio's: het zuidelijke deel van de kust vindt u in Zeeland, met zijn lange zandstranden en idyllische havenplaatsen. Daarboven liggen Zuid- en Noord-Holland met bekende badplaatsen als NoordwijkScheveningenZandvoort en Bergen aan Zee. Dankzij de vele verschillende gezellige dorpen, en steden als Amsterdam en Den Haag kunt u hier het hele jaar een fantastische vakantie beleven. In het noorden liggen de Waddeneilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog als parels aan een ketting. 

De unieke Nederlandse kust

Talloze vakantiegangers gaan naar de Nederlandse kust vanwege de heerlijke stranden en leuke badplaatsen. Sommigen worden aangetrokken door de Waddeneilanden, zoals Texel en Ameland. Anderen blijven liever op het vasteland en combineren hun strandvakantie met uitstapjes landinwaarts. In het voorjaar is een strandvakantie in Noordwijk aan Zee perfect te combineren met een bezoekje aan de nabijgelegen tulpenvelden. In het noorden van Nederland vormt de Waddenzee een heel bijzonder stuk Noordzee. In dit unieke natuurgebied dat wordt geregeerd door de getijden, zijn unieke flora en fauna te vinden. Vooral wadlopen is een heel bijzondere ervaring.

Een strandvakantie in eigen land met kinderen

Gaten graven en kastelen bouwen, voetballen en vliegeren, dammen en knikkerbanen bouwen - een vakantie aan de Nederlandse kust is altijd een succes. Want waar vind je een grotere zandbak en een leukere waterspeelplaats dan aan zee? Tieners kunnen op de Noordzee leren wind- of kitesurfen. Ook een duikcursus behoort tot de mogelijkheden, met name in Zeeland. Als de kleine piraten of waternimfen nog energie over hebben na een dagje strand, kunt u langs de Nederlandse kust ook heerlijk fietsen. Er wordt hier volop rekening gehouden met kleine fietsers. Als iedereen lekker moe is geworden na een leuke, afwisselende dag aan het strand, is een ruim vakantiehuis een ideale plek om met het hele gezin bij te komen. Lekker veel ruimte om te ontspannen!

Een strandbezoek met de hond

De Nederlandse kust is ook uitermate geschikt voor mensen die met hun viervoeter op strandvakantie willen. Meer informatie over hondvriendelijke stranden vindt u in ons artikel Met de hond op vakantie naar de Nederlandse kust. En natuurlijk kunt u ook in de herfst en de winter heerlijke strandwandelingen maken met de hond, als de wolken boven de Noordzee razen en u het strand zo'n beetje voor uzelf heeft! Tussen oktober en april mogen honden loslopen op de meeste stranden aan de Nederlandse kust.

Activiteiten in en aan de Noordzee

Een vakantie aan de Noordzee: het klinkt de meeste watersportliefhebbers als muziek in de oren. Zeilen, windsurfen, kitesurfen, catamaran zeilen, waterskiën of over de golven scheren in een powerboot: de Noordzee is immens, evenals het aanbod aan watersporten. Op de Waddenzee heeft u ook de mogelijkheid om te gaan wadlopen. Landinwaarts vindt u duinlandschappen en polders die u per fiets kunt verkennen. Zelfs met tegenwind komt u tijdens uw fietstocht geen hogere hobbels tegen dan duinen en dijken. Nederland is een ideaal fietsland, met ruim 32.000 kilometer aan fietspaden door het hele land die wachten om ontdekt te worden.

Tips voor een vakantie aan de Nederlandse kust

Boek een vakantie aan de Nederlandse kust

Nederlanders kamperen veel en graag en dus zijn er talloze mooie campings te vinden langs de Nederlandse kust. Stellen en reizigers alleen kiezen vaak voor een hotel, terwijl gezinnen met kinderen meestal de voorkeur geven aan een vakantiewoning aan de Nederlandse kust. Of u nu op zoek bent naar een vakantiehuis of een appartement, aan het strand of in de duinen - u vindt altijd een geschikte accommodatie voor uw strandvakantie aan de Nederlandse kust

Een zee boordevol historie

Dankzij de Noordzee zijn Nederlanders over de hele wereld bekend. De Nederlandse zeevaarders vertrokken immers vanuit de Noordzeehavens op hun reizen over de wereldzeeën. Zo was de Rede van Texel in de 17e en 18e eeuw een ankerplaats voor de schepen van de VOC, die daarvandaan naar Indonesië gingen. Het doel was om ook de rest van de wereld te ontdekken en handel te drijven met andere landen. Daaraan hadden de twee kustprovincies Zuid-Holland en Noord-Holland hun grote voorspoed en bekendheid te danken.

Economisch belang

De Noordzee is nog steeds economisch van groot belang voor ons land. Langs de kust liggen verschillende havens voor vissers- en vrachtschepen. Daarbij denken we natuurlijk aan de haven van Rotterdam, een van de grootste ter wereld en sterk afhankelijk van zijn verbinding met de zee, maar ook aan de vele kleine, gezellige havenstadjes als Brouwershaven. De Noordzee is ook van groot belang voor het toerisme in Nederland. Er zijn eindeloos veel stranden te vinden, uitgestrekte duingebieden en geweldige mogelijkheden voor allerlei watersporten. De Nederlandse kust is dan ook een ideale vakantiebestemming.

Bescherming tegen de Noordzee

Nederlanders hebben een haat-liefdeverhouding met de Noordzee. Overstromingen hebben talloze mensenlevens gekost. Zonder de duizenden duinen, dijken, waterkeringen en andere beschermingsmaatregelen tegen het water, zou een groot deel van ons land onder water staan. De Deltawerken in Zeeland zijn daar natuurlijk een wereldberoemd voorbeeld van, waaraan we onze reputatie als waterspecialisten te danken hebben. We hebben onze economische voorspoed grotendeels aan de zee te danken. Toch zal de Noordzee ook altijd een bedreiging vormen waartegen we ons altijd moeten blijven beschermen.

Vakantie aan de Nederlandse kust

Er zijn talloze populaire badplaatsen te vinden langs de Nederlandse kust, zoals het levendige Scheveningen met zijn beroemde pier, en de familiebadplaats Katwijk. Wie een vakantie wil doorbrengen aan de Nederlandse kust kan kiezen uit verschillende luxueuze cottages en vakantieappartementen op een steenworp afstand van het strand.

Vond je dit interessant? Ontdek meer