© Nguyen Linh via Unsplash
Categorie:Nederlandse kust

Verse vis uit de Noordzee

De visserij maakt al eeuwenlang deel uit van het leven in Nederland met zijn Noordzeekust, waaraan oude zeevaardersdorpen en -steden liggen. Tegenwoordig beheert het land de rijke visgronden van de Noordzee op duurzame wijze en ligt de verse vangst dezelfde dag nog in de viswinkel en op uw bord bij befaamde visrestaurants of traditionele viskraampjes.

  • Proef duurzaam gevangen verse vis rechtstreeks uit de Noordzee.
  • Ervaar de drukte van de visafslag en ontdek de vele soorten Noordzeevis.
  • Proef hoe Nederlandse chef-koks bij de beste visrestaurants koken met vis.

Noordzeevis in Nederland

De rijke zeevaardersgeschiedenis van Nederland heeft geleid tot een moderne visserijvloot, waarmee Nederland een belangrijke positie inneemt op de internationale markt. Dankzij een combinatie van beleidsherzieningen en milieubewustheid loopt Nederland op kop in de duurzame visvangst. De Nederlandse vloot bestaat voornamelijk uit kotters en treilers, die de voedingsrijke kustwateren van de Noordzee bevissen. Er wordt een groot aantal soorten gevangen, waarvan platte soorten als platvis en slibtong het populairst zijn. Er wordt ook haring, makreel, kabeljauw en schelvis gevangen. De vloot beschikt ook over geavanceerde schepen om mosselen te oogsten.

Beroemde Nederlandse vissersdorpen

Veel van deze schepen zijn te vinden in de havens van Scheveningen, Katwijk, Stellendam en Yerseke historische visserssteden met een rijke geschiedenis. Naast de grote vloot staat Scheveningen bekend om de dagelijkse visafslag. Dankzij deze cruciale schakel tussen de vissers en handelaren ligt de verse vangst binnen enkele uren op uw bord. De drukke veiling begint om 7 uur ‘s ochtends, zodra de vissersschepen de vangst hebben gelost. Meer naar het zuiden in de provincie Zeeland liggen Stellendam en Yerseke. In havenstad Stellendam wordt op vrijdag een wekelijkse vismarkt gehouden. Hier kunt u een rondleiding volgen. In Yerseke is een rondleiding in de oesterputten de moeite waard. Hier ziet u het gehele proces rondom de kweek van de schaaldieren. 

Recht uit zee op uw bord

In Nederland zijn veel gelegenheden waar u verse Noordzeevis kunt proeven, van de beste visrestaurants tot de visstallen waar u verse haring en ‘kibbeling’ (kabeljauw gefrituurd in beslag). Aan de jachthaven van Scheveningen liggen elegante visrestaurants, waar u kunt genieten van vers gevangen vis met uitzicht op de haven of zee. Of geniet ‘s avonds van een verse vis met uw voeten in het zand bij een strandrestaurant in Katwijk. In Stellendam vindt u een aantal toprestaurants, waaronder Restaurant Zoet of Zout dat aan de haven ligt en uitkijkt op de Deltawerken. Hier weet u zeker dat de vis recht vanuit de zee op uw bord ligt.

Proef de unieke smaak van Zeeuwse kreeft in de lekkerste kreeft-restaurants.

Zeeland staat bekend om mosselen. Proef de ultieme smaak van Zeeland.

In juni kunt u de Hollandse Nieuwe eten aan de Nederlandse kust!

Andere attracties

Wanneer u het Zuid-Hollandse strand van Scheveningen of Katwijk bezoekt, is het een goed idee om verder landinwaarts de rijke culturele attracties van Den Haag of de pittoreske universiteitsstad Leiden te verkennen.

Tip van de redactie: Probeer als snelle lunch of snack in Scheveningen de Hollandse Nieuwe haring van Simonis, die rechtstreeks van de visafslag wordt geserveerd met zuur en uitjes. Om de Nederlandse haringcultuur optimaal te beleven, bezoekt u Scheveningen met ‘Vlaggetjesdag’ in juni. De stad viert dan de start van het haringseizoen en het eerste vaatje wordt per opbod verkocht. De opbrengst kan in de tienduizenden euro's lopen en gaat traditioneel elk jaar naar een goed doel.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

De Nederlandse Keuken

Proef en ontdek de pure en (h)eerlijke keuken van Nederland.

Lees meer