Dordrecht Wolvershaven canal with boat from Barone
© Dordrecht Marketing
Categorie:Amsterdam

5x de beste citytrip alternatieven voor Amsterdam

Amsterdam is beroemd om de grachten en de Oude Meesters, je kan er heerlijk shoppen, in stadsparken luieren en het nachtleven induiken. Maar wist je dat er voor al die dingen ook geweldige alternatieve bestemmingen zijn in Nederland? Bezoek een van de vele charmante steden met elk hun eigen aantrekkingskracht. We geven je 5x de beste alternatieven voor Amsterdam, van prachtige grachten tot hippe plekken.

  • Ontdek andere steden met mooie grachten en een historische binnenstad.
  • Shop ’til you drop met deze trendy winkeltips door heel Nederland.
  • Ontmoet nachtvlinders en kroegtijgers in deze hotspots buiten Amsterdam.

1. Alternatieve steden met mooie grachten

Een van de mooiste manieren om Nederland te zien is vanaf het water terwijl u door de iconische grachten vaart en geniet van het schilderachtige uitzicht. De wereldberoemde grachtengordel van Amsterdam is UNESCO Werelderfgoed maar veel andere Nederlandse steden en dorpen hebben hun eigen bijzondere waterwegen. Deze kunt u bezoeken of bevaren zonder de mensenmassa’s die u in Amsterdam soms tegenkomt. De Oudegracht in Utrecht is bijvoorbeeld een twee kilometer lange gracht die ooit als werf dienstdeed en nu door bomen wordt omringd. In veel voormalige werfkelders huizen tegenwoordig restaurants en cafés, dus de perfecte locatie voor een hapje en een drankje is zo gevonden. Geniet onderweg van de prachtige gevels van de historische grachtenpanden.

In Leiden lopen twee zijtakken van de Oude Rijn door de stad. Ze komen samen in het stadscentrum. Naast talloze kleine grachten en kaden waarlangs oude bomen staan, zijn de prachtige bruggen, tuinen en parken aan de Leidse grachten ook altijd betoverend.

De bijzondere Middeleeuwse charme van Haarlem is duidelijk aanwezig op de mooie waterwegen en bruisende pleinen. Geniet van een bijzondere rondvaart met een high tea of een romantische candlelight cruise, of vaar over de rivier de Spaarne om andere gebieden te verkennen, bijvoorbeeld Spaarndam of Mooie Nel en de Molenplas.

2. Alternatieve steden met Oude Meesters

Amsterdam heeft het Rembrandthuis; de plek waar deze beroemde schilder zijn werkatelier had en zijn hoogtijdagen beleefde. Maar de historische stad Leiden is minstens net zo interessant. Hier werd Rembrandt geboren, hij is er opgegroeid en werkte er zijn eerste jaren als schilder. Ook andere Oude Meesters hebben in Leiden gewoond en gewerkt, zoals Jan Steen, Gerard Dou en Jan van Goyen. Wandel door het Leiden van de 17e eeuw en bekijk beroemde meesterwerken in Museum De Lakenhal. Overigens vindt u Rembrandts meesterwerken in verschillende collecties, waaronder het Mauritshuis in Den Haag.

In Den Haag, dat net zo bijzondere kunstcollecties bezit als Amsterdam, vindt u veel beroemde musea, van het Mauritshuis tot het door Berlage ontworpen Kunstmuseum. Daarnaast zijn er musea gespecialiseerd in fotografie, communicatie en beeldhouwkunst. In Den Haag kunt u een aantal topwerken bewonderen, waaronder het ‘Meisje met de parel’ en belangrijke werken van Mondriaan.

Iets verder naar het zuiden ligt het mooie Delft met zijn prachtige grachten, dat goed te voet is te verkennen. Vermeer woonde in Delft en in het Vermeer Centrum hangen reproducties van alle schilderijen van de ‘meester van het licht’.

Verder naar het zuiden, in Dordrecht, presenteert het Dordrechts Museum een tentoonstelling over kunst en het Calvinisme van de 17e tot het begin van de 20e eeuw met werk van Rembrandt, Ferdinand Bol, Van Gogh, Mondriaan en Theo van Doesburg.

3. Alternatieve steden om heerlijk te shoppen

Nederland is het perfecte land als u eens uitgebreid wilt winkelen. In het centrum van Amsterdam vindt u alles van luxe warenhuizen en grote modemerken tot een duizelingwekkende hoeveelheid kleine winkeltjes in de Negen Straatjes. Maar ook in de rest van het land kunt u een geweldige winkelervaring beleven. Maastricht heeft bijvoorbeeld prachtige karakteristieke winkelstraten. Of u nu op zoek bent naar mode of antiek en kunst, u vindt het hier naast een uitgebreid aanbod aan cafés, bars en restaurants. In ’s-Hertogenbosch (Den Bosch) draait het allemaal om concept stores en mooie boetiekjes in het historische stadscentrum, maar kunnen we ook te midden van de stijlvolle elegantie een rommelige Bossche Bol van harte aanbevelen. Snuffelt u liever rond op zoek naar een koopje? Fashionista’s met een kleiner budget kunnen hun hart op halen in een van de fashion outlets. In Batavia Stad, een spectaculair modecentrum in Lelystad, vindt u wel 250 internationale modemerken. Meer dan 100 winkels bieden in de Design Outlet in Roermond fikse kortingen.

4. Alternatieve steden met een bruisend nachtleven

U heeft genoten van alle grachten, musea en winkels, nu is het tijd om het nachtleven te verkennen. Rotterdam biedt een groot aantal mogelijkheden, van de drukke Witte de Withstraat tot exclusieve rooftop bars en underground clubs. Het noordelijker gelegen Groningen biedt evenveel verscheidenheid met de bruisende energie die u alleen in een studentenstad kunt vinden. Hier kunt u de hele nacht opblijven, bijvoorbeeld in de vele bars en clubs rond de Grote Markt en Poelestraat. In Rotterdam en Groningen wordt ook het hele jaar door een groot aantal culturele festivals gehouden. Het Rotterdam Unlimited Summer Carnival is bijvoorbeeld net zo groot, kleurrijk en sfeervol als Pride Amsterdam, terwijl het jaarlijkse Eurosonic Noorderslag in Groningen een van de belangrijkste live muziekevenementen is in Europa, zich kan meten met het Amsterdam Dance Event.

5. Alternatieve steden voor een perfecte citytrip

Historische steden met idyllische grachten en winkelstraatjes, vol terrassen en restaurants, met diverse musea en een bruisend nachtleven. Ontdek dé alternatieve citytrip voor Amsterdam en laat je verrassen door een van deze steden.

Vond je dit interessant? Ontdek meer