© Koen Smilde
Categorie:Amsterdam

Amsterdam Noord

Amsterdam Noord is de creatieve speelplaats van de Nederlandse hoofdstad. In deze hippe buurt komen natuur, tradities en het moderne leven samen. Alles is hier binnen enkele minuten bereikbaar dankzij de gratis veerdienst van de gemeente. In Noord vindt u niet alleen veel groene ruimtes vol prachtige flora en fauna maar ook zeer moderne en indrukwekkende architectuur. Van trendy cafés en unieke hotels tot bekende locaties en een geavanceerde start-up-scène: Amsterdam Noord heeft voor elk wat wils. 

  • Verken de meest creatieve hotspots in Amsterdam.
  • Ga naar de top van de A’DAM Lookout voor een spectaculair uitzicht op de Nederlandse hoofdstad.
  • Volg een fietsroute door de groene wijken van Amsterdam Noord en pittoreske dorpjes.

Typisch Amsterdam Noord

Amsterdam Noord ontleent zijn naam aan zijn locatie ten noorden van de rivier het IJ en is een gebied met een rijke persoonlijkheid. Traditioneel waren hier de industriële activiteiten gevestigd en woonden hier de arbeiders die de industriële groei van Amsterdam in de 19e en 20e eeuw mogelijk maakten. Nu vindt men hier een fantastische mix van rustige woonwijken (van eenvoudige rijtjeshuizen tot de moderne visie van de Nederlandse architect Rem Koolhaas rond het IJplein). Er liggen ook lieflijke dorpjes en bruisende culturele centra dankzij langdurige stadsvernieuwingsprojecten. Het meest bekende vernieuwingsproject is waarschijnlijk de NDSM-werf. Waar ooit een enorme scheepswerf lag, ligt nu een van de absolute must-see locaties in Amsterdam met kunstenaarsateliers en 21e-eeuwse bedrijfjes. Daarbij is de industriële, fabrieksachtige sfeer behouden gebleven. De vernieuwing heeft jongvolwassenen en creatievelingen naar de NDSM-werf getrokken en er zijn dan ook trendy cafés, edgy kunst en innovatieve evenementen en festivals te vinden.

Attracties in Amsterdam Noord

Vanuit het centrum van de stad is de A’DAM Toren een herkenningspunt in Amsterdam Noord. Dit ooit verwaarloosde kantoorgebouw aan de rivier is gerenoveerd in 2016. Op het dak van dit 110 meter hoge gebouw van 22 verdiepingen ligt nu een fantastisch uitkijkpunt (A’DAM Lookout). Bovendien zijn er trendy bars, clubs en een aantal bijzondere eetgelegenheden gevestigd. Voor een prachtig uitzicht over Amsterdam neemt u de futuristische lift naar de A’DAM Lookout op het dak. Hier geniet u van een panoramisch uitzicht van Amsterdam met zijn historische centrum, grachten, groene velden en bruisende haven. Als u durft, kunt u zelfs over de rand schommelen.

Naast de toren ligt het op een ruimteschip lijkende EYE Filmmuseum. Dit toevluchtsoord voor de filmgek, een bioscoop en museum in één, vertoont nieuwe en klassieke films. De tentoonstellingen hebben fascinerende thema’s met spannende beelden en momenten uit de filmgeschiedenis. Het museumrestaurant is voorzien van een prachtig terras met uitzicht op de IJhaven en Amsterdam Centraal.

Beleef Nederland in vogelvlucht in de naastgelegen attractie This is Holland. Neem plaats in de stoeltjes voor een spectaculaire 5D-vliegervaring boven Nederland; ruik de geur van bloemenvelden, vlieg dwars door de fontein bij Paleis het Loo en geniet van de weidse landschappen.

Maar er is hier veel meer dan moderne attracties te vinden. Via Amsterdam Noord heeft u toegang tot een idyllisch polderlandschap met groene velden en rustige waterwegen. Vanaf de veerpont is het een korte fietstocht richting het oosten om de mooie dorpjes Schellingwoude en Durgerdam te bezoeken. Voor een dagexcursie rijdt u door naar andere pittoreske dorpjes rond het IJsselmeer of de Beemster en De Schermer, beide uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Eten in Amsterdam Noord

In Noord kunt u kiezen uit talloze locaties voor een heerlijk diner. Een van de meest gedenkwaardige restaurants is misschien wel Moon, dat elk uur helemaal om zijn as draait, op de 19e verdieping van de A’DAM Toren. Verder naar het oosten ligt aan het water Hotel de Goudfazant, een van de meest stijlvolle, industriële en ongepolijste eetgelegenheden in Noord. Het uiteenlopende decor doet versteld staan met vintage auto’s, een kroonluchter van glazen flessen en tafellakens van fijn linnen.

De innovatieve bars en cafés van NDSM vormen een van de grootste attracties van de wijk. Pllek, een heerlijke plek die is opgebouwd uit hergebruikte scheepscontainers, is met zijn prachtige uitzicht op het IJ en de rivieroevers een favoriet van velen. Het menu is geheel biologisch met alleen het allerbeste vlees, duurzaam gevangen vis en streekproducten. Vlakbij is het Noorderlicht Café gevestigd in een grote kas met een van de mooiste terrassen in de wijk. Hier zit u te midden van het groen met uitzicht op de rivier het IJ. Het café staat vol aparte meubels en het interieur draagt bij aan het nonchalante Bohemian gevoel. In Café de Ceuvel, tenslotte, vindt u een locatie die wars is van alle conventies en streeft naar totale duurzaamheid.

Hotspots Amsterdam Noord

Amsterdam Noord bruist van de creatieve initiatieven. Van culturele smeltkroezen, de meest hippe restaurants met fenomenaal uitzicht tot werkplaatsen en interieurzaken met vintage items. Bekijk alle tips op de site van I Amsterdam.

Overnachten in Amsterdam Noord

Voor wat betreft hotels is er in Amsterdam Noord voor elk wat wils voorhanden. Het viersterren Hotel NH Amsterdam Noord met zijn mooie, hedendaagse kamers, restaurant, bar en stijlvolle café heeft alles wat u zich kunt wensen. Het supermoderne Sir Adam Hotel in de A’DAM Toren is geliefd bij elke hipster met zijn opvallende kamerinrichting, op rock ’n’ roll geïnspireerde decoratie en hoge ramen met prachtig panoramisch uitzicht. Maar als u een werkelijk exclusieve hotelervaring zoekt in Noord, boekt u een kamer in het Faralda NDSM Crane Hotel. De drie luxe suites van het hotel zijn gevestigd bovenop een van de laatste overgebleven (natuurlijk geheel gerenoveerde) scheepskranen en bieden een ongeëvenaard luchtige ervaring.

Tip van de redactie: Geniet net zoveel van de reis als van de bestemming. Voor bezoekers van Amsterdam zijn de drie veerdiensten tussen Amsterdam Noord en Amsterdam Centraal de gemakkelijkste en meest populaire keuze. Stap aan boord en geniet van het uitzicht op het water op weg naar bestemmingen als Overhoeks (A’DAM Toren, EYE Filmmuseum), NDSM-werf en IJplein. Bovendien kunt u uw fiets meenemen!

Andere buurten in Amsterdam

Categorie: Lezen

Amsterdam Zuid

Verlies uzelf in de charmes van de topmusea, restaurants, parken en het entertainment in Amsterdam Zuid.

Categorie: Lezen

Amsterdam Oost

Bezoek Oost om er even helemaal uit te zijn met gezinsvriendelijke attracties en moderne architectuur.

Categorie: Lezen

Amsterdam West

Ervaar alles wat Amsterdam West te bieden heeft op het gebied van eten, winkelen en entertainment.

Vond je dit interessant? Ontdek meer