© Koen Smilde
Categorie:Amsterdam

Amsterdam Oost

Amsterdam Oost heeft het allemaal. Deze wijken in het oosten van de stad bieden een heel andere sfeer met hun gezinsvriendelijke musea, een gezellige dierentuin en prachtige architectuur. De heerlijke parken en brede, lommerrijke straten bieden een alternatief voor de drukte van het nabijgelegen stadscentrum. Zo hebben ook kinderen en gezinnen een heerlijke tijd.

Typisch Amsterdam Oost

Amsterdam Oost is een van de meest gevarieerde culturele hotspots in de Nederlandse hoofdstad. Het zit tjokvol heerlijke restaurants, bars en musea. Ook ligt hier het Oosterpark, een groot stadspark met kronkelende paden. U moet zeker de brede straten en groene ruimte van de Plantagebuurt bekijken. De elegante pleinen en ruimtes liggen ten oosten van het stadscentrum van Amsterdam. Hier vindt u een aantal van de topattracties in de stad, waaronder de Hortus Botanicus, de Nederlandse vestiging van het beroemde Hermitage Museum en Dierentuin Artis.

Een andere schat in het oosten van Amsterdam zijn de Oostelijke Eilanden. Deze buurt is omringd door water en was ooit de uitvalsbasis van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC). Veel van de voormalige scheepsmagazijnen zijn de afgelopen 10 tot 15 jaar omgebouwd tot moderne appartementen, kantoorruimtes en culturele hotspots. Inmiddels behoort de architectuur hier tot de meest innovatieve ontwikkeling in Amsterdam met onder andere een 100 meter lange rode brug die kronkelt als een slang: de Pythonbrug.


Attracties in Amsterdam Oost

Liefhebbers van cultuur zullen merken dat er ontzettend veel te doen is. In het iconische Hermitage op de oever van de Amstel worden historische kunst en objecten uit de collectie van het Hermitage in St. Petersburg getoond. Er is ook het Scheepvaartmuseum in de Oostelijke Eilanden. Vergeet niet aan boord te gaan van de replica van ‘De Amsterdam’, een schip van de Verenigde Oostindische Compagnie dat in 1749 te water werd gelaten. Vlakbij ligt het NEMO Science Museum, een attractie die alle leeftijden urenlang fascineert en bezighoudt. Bovendien vindt u in deze wijk het Tropenmuseum, een educatief antropologisch museum (met een kindermuseum) in een enorm, prachtig versierd gebouw uit de jaren 20 van de vorige eeuw.

Als u van muziek houdt, moet u zeker het prachtige Muziekgebouw aan ‘t IJ en het Bimhuis bezoeken. In het Muziekgebouw kunt u concerten van hedendaagse klassieke muziek bijwonen. Het werd geopend in 2005 en achter de opvallende glazen pui ligt een zeer geavanceerde concertruimte die talloze architectuurprijzen heeft gewonnen. In het Bimhuis, een zwarte doos die uitsteekt uit het Muziekgebouw, treden grootheden uit de jazz, blues en wereldmuziek op.

In de Plantagebuurt vindt u Dierentuin Artis, een van de oudste dierentuinen op het Europese vasteland, een attractie die u niet mag missen als u Amsterdam met uw gezin bezoekt. In Artis wonen meer dan 750 verschillende diersoorten. Het is heerlijk vertoeven in de tuinen in de lente en zomer, wanneer een schier eindeloze verscheidenheid aan bloemen en bomen zorgt voor rijke kleur- en geurschakeringen. Naast Artis ligt Micropia, een museum vol kennis gewijd aan microben en bacteriën.

Eten in Amsterdam Oost

Amsterdam heeft een rijke geschiedenis op het gebied van de visserij; het is niet voor niets dat rauwe haring hier nog steeds als delicatesse wordt gezien. Natuurlijk zijn er in de stad talloze fantastische visrestaurants te vinden, waaronder deze trendy locatie in Oost: Visbar Beet. Het restaurant serveert een verscheidenheid aan duurzame visgerechten, van de klassieke fish and chips tot de bekende Hollandse haring. Er wordt veel aandacht gegeven aan gedeeld eten, ontzettend leuk voor groepen.

De Groene Olifant is een ander geweldig restaurant in Oost. Toepasselijk genoeg ligt dit restaurant pal achter Artis. Zowel Amsterdammers als bezoekers komen hier graag om te genieten van het op de Italiaanse keuken geïnspireerde menu en de sfeer van een Hollands bruin café. Aan de overkant zien we Restaurant Elkaar, een gezellige plek waarvan het terras uitkijkt op de oude stadspoort. Bezoekers kunnen genieten van de typisch Frans-mediterrane keuken of een keuze maken uit het à la carte-menu.

Als u liever wat ronddwaalt en afwacht waar u zin in hebt, raden we de Czaar Peterstraat aan, die in 2015 werd verkozen tot beste winkelstraat van Nederland. Hier vlakbij vindt u Brouwerij ‘t IJ in een oude windmolen en de hippe hangout Roest. Het is dus wel zeker dat u onderweg kunt genieten van lekker eten en drinken.

Overnachten in Amsterdam Oost

In Amsterdam Oost liggen talloze hotels, dus is er een geschikte plek te vinden voor elke bezoeker. Een praktische mogelijkheid is Hotel Arena. Dit viersterrenhotel ligt op loopafstand van het Oosterpark. Het hotelrestaurant serveert een dagmenu met seizoensproducten uit de eigen kruidentuin van het hotel. Op enkele minuten van Artis ligt het betaalbare Hotel Plantage. Maar als u echt wilt genieten van de designersfeer van Oost, is een bezoek aan het Lloyd Hotel absoluut een aanrader. Deze innovatieve locatie staat vol prachtig traditioneel en modern Dutch design. Het hotel is geheel opnieuw ingericht door een aantal bekende Nederlandse architecten en designers met uiteenlopende achtergronden, waardoor een bijzondere onconventionele stijl is ontstaan. Dat maakt het hotel tot de perfecte locatie voor hoopvolle kunstenaars of creatievelingen. Het allerbeste is dat dit hotel kamers met 1 tot 5 sterren biedt. Alle prijscategorieën zijn dus vertegenwoordigd, waarmee er voor elk echt wat wils is.

Kaartjes voor Artis en Micropia

Kies voor een combinatiekaartje met korting om Dierentuin Artis te bezoeken in combinatie met Micropia. Zo ziet u het grootste en kleinste uit de natuurlijke wereld!

Tip van de redactie

Wanneer de zon schijnt, is het kleine maar prachtig ingerichte Park Frankendael een aanrader. De kleintjes houden van de avontuurlijke speeltuin, terwijl volwassenen zich mogelijk laten verleiden tot het verrukkelijke menu van restaurant De Kas, dat is gebaseerd op de opbrengst uit de eigen biologische tuin en kas.

Vond je dit interessant? Ontdek meer