Focus on tulips at a market
© Alice Achterhof

Geniet extra van uw dag met een bezoek aan de beroemde drijvende Bloemenmarkt in Amsterdam. Of het nu mooi weer is of regent, dit stukje van de Singel in het stadscentrum is van maandag tot en met zaterdag gevuld met de prachtige kleuren en geuren van verse bloemen. De markt is geliefd bij toeristen en de lokale bevolking. Neem tulpenbollen mee voor uw tuin of huisplanten voor in uw woonkamer. Er zijn ook geweldige Nederlandse souvenirs te vinden.

  • De iconische drijvende Bloemenmarkt van Amsterdam werd geopend in 1862.
  • Van maandag tot en met zaterdag vindt u hier verse bloemen, bloembollen en planten.
  • Bewonder de typisch Nederlandse souvenirs, zoals kaas en Amsterdamse kerstballen.

Bloemen (en meer) in Amsterdam

De Amsterdamse Bloemenmarkt is een beroemde locatie aan de Singel. Dit kanaal maakt deel uit van de grachtengordel, die is uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed. De markt was er al in 1862, toen bloemenkwekers hun waren op sloepen over de Amstel het stadscentrum in voeren. De hedendaagse markt bestaat uit vastliggende sloepen maar is nog net zo’n prachtig spektakel. Op elke sloep is een kas gebouwd, een miniversie van de kassen die u door heel Nederland vindt en die Nederland het hele jaar tot zo’n geliefde internationale bestemming onder bloemenliefhebbers maken. Of u nu op zoek bent naar tulpen, narcissen, sneeuwklokjes, anjers, viooltjes, pioenrozen of orchideeën, u vindt ze gegarandeerd elk seizoen op de Bloemenmarkt. Daarnaast worden hier ook huisplanten, kruiden, zaden en bloembollen verkocht.

Tulpen in Nederland

Tulpen staan al sinds de Gouden Eeuw 400 jaar geleden synoniem voor Nederland, en dan vooral Amsterdam. In die tijd werden ze voor het eerst uit het Ottomaanse rijk geïmporteerd in Nederland. Inmiddels is de tulpenkwekerij, en ook die van andere bloemen, uitgegroeid tot een enorme industrie. Elke lente trekken de kleurrijke tulpenvelden miljoenen toeristen naar Nederland. Geliefde plekken zijn bijvoorbeeld de bloementuinen van de Keukenhof en FloraHolland, de bloemenveiling in Aalsmeer. Amsterdam houdt zelfs elke lente een Tulpenfestival. Maar terwijl deze attracties op hun mooist zijn in maart, april en mei kunt u het hele jaar door van tulpen genieten op de drijvende Bloemenmarkt in Amsterdam.

Typische Nederlandse souvenirs

Deel uw herinneringen aan Nederland en Amsterdam door typisch Nederlandse souvenirs mee te nemen. Naast de bloemen vindt u op de sloepen van de Bloemenmarkt talloze cadeauwinkeltjes. Vraag de winkeleigenaar naar de exportregels voordat u zaden of bloembollen aanschaft voor uw eigen tuin en kies alleen exemplaren die zijn verpakt en goedgekeurd voor de export. Anders worden uw aankopen mogelijk in beslag genomen door de douane. Neem ook een moment om de verschillende soorten Hollandse kaas te proeven: kaasmakers hebben naast de bekende Gouda nog zoveel andere heerlijke kazen te bieden. Ook sleutelhangers, houten tulpen en ansichtkaarten zijn hier overal te vinden. In het Christmas Palace kunt u andere geschenken aanschaffen. Deze winkel is gespecialiseerd in kerstballen en andere kerstdecoraties, vaak met een Amsterdams tintje, en is het hele jaar door open.

Zuiderzeemuseum Enkhuizen lady admires blue white wall
Categorie: Ontdekken

Beroemde Nederlandse iconen

Wat zijn Nederlands’ beroemde iconen en typisch Nederlandse dingen? Van schilders en waterwerken tot bloemen en lekkernijen, dit is waar Nederland bekend om staat.

In de buurt

De Bloemenmarkt ligt in het hart van Amsterdam, dus er zijn talloze winkelgelegenheden in de buurt te vinden. De Kalverstraat en Leidsestraat met hun bekende modeketens en lokale boetieks liggen om de hoek. Aan het culturele Spui vindt u de belangrijkste boekenwinkels in de stad en als u geluk hebt ook kunst- of boekenmarkten. Bioscoopliefhebbers moeten even binnenlopen bij Pathé Tuschinski met zijn overdadige Art Decostijl, gedetailleerde versiering en prachtige entreehal met spectaculaire balkons.

Categorie: Lezen

Amsterdam Oost

Bezoek Oost om er even helemaal uit te zijn met gezinsvriendelijke attracties en moderne architectuur.

Categorie: Lezen

Amsterdam West

Ervaar alles wat Amsterdam West te bieden heeft op het gebied van eten, winkelen en entertainment.

Categorie: Lezen

Amsterdam Noord

Ontdek de geheimen van Amsterdam Noord met zijn hippe hotspots en doorgang naar het platteland.

Categorie: Lezen

Amsterdam Zuid

Verlies uzelf in de charmes van de topmusea, restaurants, parken en het entertainment in Amsterdam Zuid.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Bloemen

Duik in de het verhaal van de Nederlandse bloemen, ontmoet kwekers en bloemisten en ontdek de beste insider tips.

Ga naar Bloemen