© Jorrit Lousberg-Light at Work Photography via I amsterdam MediaBank

De Johan Cruijff ArenA (voorheen de Amsterdam ArenA) is het voetbalstadion van Ajax, de bekende Amsterdamse voetbalclub. Het stadion is geopend in 1996 en is met ruim 54.000 zitplaatsen het grootste stadion van Nederland. Als eerbetoon aan de wereldberoemde voetballer en Amsterdammer Johan Cruijff is het stadion in 2018 officieel omgedoopt tot de Johan Cruijff ArenA.

  • Zie de plek waar zoveel grote namen in voetbal hebben gespeeld.
  • Ontdek de geheimen van het grootste stadion van Nederland tijdens de stadium tour.
  • In 2018 als eerbetoon omgedoopt van Amsterdam ArenA tot de Johan Cruijff ArenA.

Architectuur

De ArenA is ontworpen door architect Rob Schuurman. Schuurman werkte graag met associaties. Zo heeft het stadion het aanzien van een vliegende schotel. De trappenhuizen zijn diagonaal met elkaar verbonden, zoals de veters in voetbalschoenen. Met slecht weer schuift het dak dicht. De Johan Cruijff ArenA is samen met het GelreDome in Arnhem het enige Nederlandse stadion waar dit kan.

Eerbetoon

De in maart 2016 overleden profvoetballer Johan Cruijff startte zijn voetbalcarrière bij de Amsterdamse club Ajax. In 1999 werd hij door de International Federation of Football History & Statistics verkozen tot Europees voetballer van de eeuw. Om deze voetballegende te eren heet het stadion sinds 2018 officieel de Johan Cruijff ArenA.

Andere evenementen

Naast vele mooie voetbalwedstrijden, zijn er ook al vele beroemde optredens zijn geweest van artiesten als Michael Jackson, U2, Bruce Springsteen, Madonna, Pavarotti en ga zo maar door. Ook werd in de Johan Cruijff ArenA het huwelijksfeest van koning Willem-Alexander en Máxima gevierd.

Rondleiding

Heeft u altijd al eens het gras in de ArenA willen voelen? Een kijkje willen nemen in de kleedkamers? Boek dan een rondleiding van de Johan Cruijff ArenA en ervaar de plek die zoveel voetballegendes heeft voortgebracht.

Vond je dit interessant? Ontdek meer