Anne Frank, symbool van het lijden van het joodse volk in de tweede wereldoorlog, werd beroemd door haar dagboeken die ze schreef tijdens de bezetting.

- Lees meer over het ontstaan van de wereldberoemde dagboeken van Anne Frank.
- Ontdek hoe haar dagboeken na de oorlog werden gepubliceerd.
- Bezoek het Anne Frank Huis in Amsterdam.
Van poëziealbum tot dagboek
Toen Anne op haar dertiende verjaardag, in 1942, een poëziealbum kreeg kon niemand vermoeden welk belang dit boekje zou krijgen. Kort na haar verjaardag moest de familie Frank namelijk onderduiken en besloot Anne het album te gebruiken als dagboek en noteerde ze alles over de onderduikperiode, over haar leven en haar dromen.
Schrijversambities
Begin 1944 hoort Anne de Nederlandse minister van onderwijs en cultuur op de radio. Hij sprak de hoop uit dat Nederlanders hun ervaringen vast zouden leggen, zodat het lijden van de Nederlanders onder de bezetting naverteld kon worden. Voor Anne was dit de aanleiding om al haar aantekeningen in het dagboek te gaan redigeren en ze geschikt te maken voor publicatie na de oorlog.
Een droom uitgekomen
De laatste notities van Anne dateren van I augustus 1944, enkele dagen voordat de onderduikers werden verraden en op transport werden gezet naar het concentratiekamp. Van alle onderduikers zou alleen Otto Frank, de vader van Anne, de oorlog overleven. Hij nam de taak op zich om Anne’s droom te realiseren en haar dagboeken uit te brengen. Van de beide versies maakte hij een versie C die in 1947 uitkwam onder de titel ‘Het Achterhuis’. Pas in 2013 verscheen Anne Franks Verzameld Werk.
Het origineel van Anne's dagboek en enkele van haar notitieboekjes maken kunt u zien in het Anne Frank Huis in Amsterdam.