© Alena Bahdanovich via Shutterstock

De Dam is het kloppende hart van Amsterdam. Vergeleken met vroeger is het nu een vredig plein waar u vele straatartiesten en duiven kunt vinden.

  • De Dam is het belangrijkste plein van Amsterdam.
  • Bewonder het Nationaal Monument, het Koninklijk Paleis en de Nieuwe Kerk.
  • Geniet van de optredens van straatartiesten.
De Dam heeft een roerige geschiedenis. Rond 1270 werd er op deze plek een dam in de Amstel gebouwd. De Dam was ooit de centrale marktplaats van Amsterdam waar alle denkbare handelswaar werd verkocht.

Protesten en geweld op de Dam

In 1535 was de Wederdopersoproer op de Dam. Minder dan een eeuw later zorgden de kostbaarheden van de Zilvervloot voor een opstand. Ook de rellen als gevolg van de slechtere arbeidsvoorwaarden in 1935 vonden plaats op de Dam. Tegen het eind van de Tweede Wereldoorlog doodden Duitse soldaten hier ook een aantal onschuldige burgers in een gruwelijke schietpartij. In de jaren 60 en 70 vonden er vooral studentprotesten en demonstraties tegen de oorlog in Vietnam plaats. De laatste decennia is het op de Dam relatief rustig geweest. De laatste rellen op de Dam waren in 1980 vanwege de inhuldiging van koningin Beatrix in de Nieuwe Kerk.

Nationaal monument

Het Nationaal Monument op de Dam werd op 4 mei 1956 onthuld. Het is een monument ter herdenking van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ieder jaar wordt hier op 4 mei de Nationale Dodenherdenking gehouden, onder andere bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Het Koninklijk Paleis en de Nieuwe Kerk zijn ook gelegen aan de Dam. Andere hoogtepunten rond de Dam zijn de Wallen, het smalste huis ter wereld (Singel 7) en winkelcentrum Magna Plaza.

Vond je dit interessant? Ontdek meer