© Erik en Petra Hesmerg via De Nieuwe Kerk
Categorie:Amsterdam

De Nieuwe Kerk Amsterdam

De Nieuwe Kerk is eigenlijk helemaal niet nieuw. De kerk is zelfs niet minder dan 600 jaar oud. Ondanks zijn leeftijd en alles wat de kerk heeft moeten doorstaan in de laatste paar eeuwen staat hij er nog steeds. Hij staat pal naast het Koninklijk Paleis op de Dam.

  • Bekijk de kerk waar het huwelijk van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima werd ingezegend.
  • Geniet van het mooie interieur van de kerk.
  • Bezoek één van de tentoonstellingen die regelmatig georganiseerd worden.
Adres:
Gravenstraat 17
1012NL Amsterdam
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps
De Nieuwe Kerk werd in de 15e eeuw gebouwd. Om precies te zijn gaf de bisschop van Utrecht op 15 november 1408 zijn toestemming om een tweede parochiekerk te bouwen. De eerste parochiekerk, de Oude Kerk, staat op het Oudekerksplein. Sinds deze kerk was gebouwd was de bevolking van Amsterdam alleen maar erg gegroeid, en de toenemende welvaart maakte het mogelijk om een nieuwe kerk te bouwen.

Brand bij de Nieuwe Kerk

Het lot was de kerk niet gunstig gezind. In 1421 brandde een groot gedeelte van Amsterdam af. Ook de Nieuwe Kerk werd getroffen. De kerk werd hersteld, maar in 1452 brak er nóg een brand uit die behoorlijk wat schade veroorzaakte. Het is echter niets voor Amsterdammers om de moed te verliezen. Het uiteindelijke resultaat is een prachtige, rijkversierde kerk waar de stad erg trots op kan zijn.

De klokkentoren

Dat de Beeldenstorm van 1566 de kerk heeft overgeslagen is een wonder. Maar in 1578 werd de kerk wel geclaimd door de Protestanten. Zij hadden een afkeer van kerkbeelden en heiligenverering en haalden de beelden en altaren weg die de kerk al zo lang hadden gesierd. In 1645 overleefde de kerk nóg een brand. Helaas overschaduwde het bouwen van het nieuwe stadhuis de wederopbouw van de kerk. Daarom kreeg de kerk geen klokkentoren. De Nieuwe Kerk moest het dus maar doen met de drie kleine klokken in de toren op de plek waar de twee dakgewelven elkaar kruisen.

Koninklijke evenementen en culturele tentoonstellingen

Door de jaren heen speelde de Nieuwe Kerk een belangrijke rol in onze koninklijke geschiedenis. Hier vinden belangrijke koninklijke ceremonies plaats. In 2002 trouwde toen nog kroonprins Willem-Alexander met zijn Máxima. Elf jaar later, in 2013, was de Nieuwe Kerk het toneel voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander. Vandaag de dag is de Nieuwe Kerk in Amsterdam vooral een plek waar inspirerende tentoonstellingen over kunst, fotografie en bijzondere personen en culturen worden georganiseerd.

Vond je dit interessant? Ontdek meer