© Koen Smilde
Categorie:Amsterdam

De verborgen juwelen van Amsterdam

Amsterdam heeft zoveel meer te bieden dan de bekende attracties en beroemde musea. Begeef u in de wijken rond het stadscentrum om verborgen juwelen te ontdekken, zoals inspirerende kunstmusea, tuinen, historische brouwerijen en unieke dinerconcepten.

  • Ontdek de kleinere musea die zich richten op kunst en architectuur in Amsterdam.
  • Verken de wijken van Amsterdam en hun unieke kenmerken.
  • Dineer in restaurants die experimenteren met nieuwe culinaire concepten.

Minder bekende hoogtepunten in Amsterdam

Buiten het drukke stadscentrum vindt u een overvloed aan spannende hotspots in buurten rondom Amsterdam. Eeuwenoude brouwerijen die de oude brouwerstradities in ere houden, fabrieken die zijn getransformeerd tot evenementengelegenheden en innovatieve restaurantconcepten geven u een indruk van het authentieke Amsterdam.

Verken kunst en musea in Amsterdam

Door de rijke geschiedenis en kunstzinnige rijkdom van Amsterdam zijn er volop musea en culturele gelegenheden. Als u het Rijksmuseum al hebt gezien (of nog niet), is een bezoek aan het Moco Museum met een particuliere collectie van hedendaagse kunst van Andy Warhol, Roy Lichtenstein en Banksy een aanrader. Amsterdam heeft ook een rijke architectuurtraditie en de kenmerkende stijl van de stad die de Amsterdamse School wordt genoemd, kunt u verkennen in Museum het Schip. Het iconische bakstenen gebouw werd oorspronkelijk gebouwd als prestigieus sociale huisvestingproject voor 102 arbeiders en hun gezinnen. Het museum toont de kenmerken van de Amsterdamse School en de achterliggende ideologie.

Muziek, films en evenementen

Een van de populairste plekken voor live muziek is de Tolhuistuin in Amsterdam Noord. Een gratis veerpont vervoert passagiers over het IJ van Amsterdam Centraal Station tot de voordeur van de Tolhuistuin. Hier vindt u een gevarieerd programma van muziek en club nights georganiseerd door Paradiso, een ander populair muziekpodium in het centrum van Amsterdam. Muziek, kunst en cultuur komen ook samen in de  Westergasfabriek, de voormalige gasfabriek in het Westerpark. In deze sfeervolle ruimte wordt een verscheidenheid aan evenementen georganiseerd, van food festivals tot tentoonstellingen en modeshows. Een andere culturele ruimte met een fascinerende geschiedenis is De Hallen, die bekend zijn om de Filmhallen, een kleinschalige bioscoop, en de Foodhallen, een chique food hall waar culinaire heerlijkheden uit alle uithoeken van de wereld worden geserveerd. De ruime gebouwen, waarin ook winkels, kunstgaleries, een hotel en appartementen zijn gevestigd, waren ooit een tramremise.

Verborgen hotspots in de buitenwijken

De Hortus Botanicus Amsterdam, de botanische tuinen die dateren uit 1638, is een verzamelplaats voor zeldzame en exotische planten, waarvan er veel van Nederlandse reizen naar verre oorden werden meegenomen. Bezoekers kunnen door de tuin wandelen en de kassen vol palmbomen en vlinders bekijken, evenals de tuin met geneeskrachtige kruiden. In het oosten van Amsterdam vindt u ook een van de oudste markten in de stad, de Dappermarkt, die van maandag tot zondag wordt gehouden. Verkopers bieden van alles aan, van verse groenten en bloemen tot kleding en interieurproducten. Een andere kans om u in de authentieke cultuur van Amsterdam onder te dompelen is een bezoek aan de NDSM-werf aan de overkant van het IJ. De voormalige scheepswerf is volledig gerenoveerd. De muren zijn voorzien van kleurrijke graffiti en de werf wordt bewoond door een groep kunstenaars. In de zomer verzamelt de plaatselijke bevolking zich bij de strandbar en café Pllek voor optredens, feesten, de openluchtbioscoop en de zandoevers van het IJ.

Traditionele Nederlandse keuken

Als het aankomt op dineren biedt Amsterdam een aantal heel bijzondere hotspots, vooral als u weet waar u moet zijn. Veel van de meest interessante restaurants en bars liggen verstopt in wijken buiten het centrum. Friet is min of meer een nationaal gerecht in Nederland en Frietboutique in de wijk Oud Zuid wordt beschouwd als een van de beste leveranciers van de iconische puntzakken vol friet met mayonaise. De Frietboutique levert zelfs friet aan culinaire hotspots als Ron Gastrobar. Net ernaast serveert IJsboutique verrukkelijk lokaal ijs gemaakt met vele soorten echt fruit.

De foodscene is mede zo interessant vanwege de diversiteit van de stad. De smaken van onder andere Indonesië, Suriname, Afrika en India komen samen bij World of Food, een grote food court in Amsterdam Zuidoost. Specialiteiten die u in Amsterdam moet proeven zijn een Indonesische rijsttafel (vrijwel uniek voor Nederland) en Surinaamse roti. Kaas is een andere culinaire traditie en u kunt Amsterdam niet verlaten zonder de lokale producten te proeven. Probeer een aantal van de meest populaire exportproducten bij Fromagerie Abraham Kef, een kaaswinkel en -proeverij waar ze u veel kunnen vertellen over het maken van kaas.

Geïnspireerde dinerconcepten

De Vegan Junk Food Bar vult het gat in de markt voor plantaardige voeding op verrukkelijke wijze. Hier serveert men burgers, een versie van de geliefde gefrituurde bitterballen  en zalige patat waarvan u nooit zou denken dat ze vegan zijn. Natuurlijk is het restaurant zeer geliefd en de drie locaties in de stad zijn doorgaans drukbezocht. Met een sober menu gericht op mosselen en talloze varianten van gin-tonic doet Mossel & Gin zijn ding verrassend goed. Het restaurant produceert zelfs een eigen mayonaise met gin die bezoekers voor thuis kunnen kopen. Voor een eetervaring die anders is dan anders, kunnen dierenliefhebbers genieten van koffie met taart bij Kattencafé Kopjes, het eerste café in Nederland waar bezoekers zich kunnen mengen onder pluizige katten.

Proef lokale bieren en likeuren

De historische brouwerijen in Amsterdam houden al generaties traditionele bierbrouwersmethoden in ere. Alhoewel merken als Heineken internationaal het meest bekend zijn, vindt u in de stad ook een aantal microbrouwerijen die oude technieken combineren met moderne innovaties. Brouwerij ’t IJ is een brouwerij en proeverij in een fotogenieke locatie naast de grootste windmolen in Amsterdam, De Gooyer. Rondleidingen geven inzicht in het brouwproces en buiten bevindt zich een ruim terras. Poesiat & Kater brouwt verschillende bieren in een 19e-eeuws pand in Amsterdam Oost. Deze brouwerij weet hoe je bieren goed combineert met eten en biedt een uitgebreid menu van heerlijke snacks waarbij wordt vermeld welk bier er goed bij past. Een andere brouwerij met een interessant verhaal is Brouwerij Kleiburg. Deze brouwerij is verbonden aan het Kleiklooster, een spirituele gemeenschap die het bier brouwt volgens traditionele kloostertechnieken die oorspronkelijk zijn ontwikkeld als oplossing voor de slechte waterkwaliteit. In de naastgelegen proeverij, De Proefzaak, wordt een selectie gerechten aangeboden met de eigen bieren. Als alternatief voor bier kunt u ook het assortiment jenevers en likeuren proeven van Distilleerderij ’t Nieuwe Diep, die ligt verscholen in een rustige hoek van het Flevopark.

Warm aanbevolen: In de buitenwijken van de stad liggen nog meer verscholen juwelen. Bezoek de herbouwde historische Molen van Sloten of plan een dagtocht naar de Zaanse Schans, Zandvoort of Haarlem.

Vond je dit interessant? Ontdek meer