© Haarlemmerbuurt Amsterdam
Categorie:Amsterdam

Haarlemmerbuurt

De hippe Haarlemmerbuurt ligt ten westen van Amsterdam Centraal en is een van de meest levendige buurten in de stad. De vriendelijke, dorpse sfeer en hoge concentratie zelfstandige bedrijfjes betekenen dat het wordt gezien als de beste winkelstraat van de stad. Ook liefhebbers van goed eten vinden hier wat ze zoeken.

  • Bekijk de etalages van meer dan 200 zelfstandige, gespecialiseerde winkels.
  • Verkozen tot beste winkelstraat van Nederland.
  • Hier is ook de oudste bioscoop van Amsterdam te vinden.

Een dorp in het hart van een stad

De Haarlemmerstraat en aansluitend de Haarlemmerdijk strekken zich ongeveer 1 km uit langs de noordelijke rand van de Jordaan. Het zijn winkelstraten in een van de meest geliefde wijken van Amsterdam: de Haarlemmerbuurt. Onafhankelijke restaurants, cafés en trendy bars liggen zij aan zij met zo’n 235 gespecialiseerde winkels tot aan het Haarlemmerplein in het westen, waar elke woensdag een boerenmarkt is te vinden.

Beste winkelstraat van Nederland

Een wereld verwijderd van de bekende winkelgebieden in het centrum van Amsterdam ligt de levendige Haarlemmerstraat, met aansluitend de minder toeristische Haarlemmerdijk. Deze straten stralen een onafhankelijke, alternatieve sfeer uit. Overal zijn winkels te vinden die mode, delicatessen, trendy boeketten, boeken- en platen, kunstbenodigdheden en vintage kleding verkopen. Ook hippe kappers maken dat de Haarlemmerstraat is verkozen tot beste winkelstraat in Nederland.

Eten, drinken en entertainment

Van al dat winkelen krijg je dorst, dus vergeet niet even pauze te nemen en te genieten van een kop koffie bij een van de charmante cafés hier, zoals Vinnies, Two For Joy Coffee Roasters of Toki, een juweeltje in een lieflijk zijstraatje. Er is ook veel keuze voor wat betreft dineren en uitgaan met hoogstaande restaurants en sfeervolle cocktailbars als Stout, Het Warenhuis of Vesper Bar. Filmliefhebbers moeten zeker de charmante bioscoop The Movies aan de Haarlemmerdijk bezoeken. Dit is de oudste bioscoop in Amsterdam met een heerlijk klein restaurant.

In de buurt

Met 10 minuten wandelen door de Jordaan ten zuiden van de Haarlemmerstraat sta je in de 9 Straatjes, waar je verder kunt winkelen in een van de meest aantrekkelijke winkelbuurtjes van Amsterdam. Verder ten westen, aan de andere kant van het Haarlemmerplein, kom je bij het groene Westerpark waar de geliefde Westergasfabriek ligt: een cultureel centrum vol leuke barretjes, restaurants en uitgaansgelegenheden.

Boek een hotel

Verblijf in het hart van de Haarlemmerbuurt in het schone en gezellige Hotel Teun of het viersterren Bank Hotel. Als u zich onder de plaatselijke bevolking wilt mengen, kiest u voor het comfort van een stijlvol appartement met eigen keuken.

Tip van de redactie

Kijk of u een van de vele overgebleven Art Nouveau-gevels kunt vinden in deze wijk, zoals op Haarlemmerdijk 39, ontworpen door de bekende architect François Marie Joseph Caron. Hier was eerst een viswinkel gevestigd maar nu is er een trendy accessoirewinkel te vinden. Haarlemmerdijk 39 bezit nog steeds de oorspronkelijke decoratieve tegels met zeewezens, het kozijn met zijn prachtige rondingen en het grappige torentje. Andere prachtige ontwerpen van Caron zijn te vinden op Haarlemmerdijk 43 en Haarlemmerstraat 51.

Vond je dit interessant? Ontdek meer