© Zebra0209 via Shutterstock
Categorie:Amsterdam

Begijnhof Amsterdam

Een van de meest bijzondere plekken in het centrum van Amsterdam, vind u achter een deur op het Spuiplein. Deze deur leidt naar het Begijnhof: een middeleeuws hofje waar de vrouwen van het katholieke zusterschap woonden.

  • Ontdek een van de oudste huizen van Amsterdam.
  • Bezoek een bijzondere kapel, verscholen achter de gevels van woonhuizen.
  • Let op: de huizen zijn privébezit en bezoekers dienen zich aan een aantal regels te houden.
Adres:
Nieuwezijds Voorburgwal 373
1012RM Amsterdam
Toon locatie in Google Maps

Een korte geschiedenis van het Begijnhof

Het is onduidelijk wanneer precies, maar ergens in de 14e eeuw is dit hof gesticht als woonomgeving voor de Begijnen. Deze vrouwen leefden als nonnen, maar woonden meer zelfstandig en hadden meer vrijheden. In de 16e eeuw werd het katholieke geloof verboden. Het Begijnhof was de enige katholieke instelling die bleef bestaan, omdat de huizen privébezit van de Begijnen waren. Wel moesten zij de kapel afstaan. Later is achter de gevels van enkele woonhuizen een nieuwe kerk gebouwd, een zogenaamde schuilkerk. Deze kunt u nog altijd bezoeken.

Begijn Cornelia Arens is de meest bekende Begijn die hier woonde. Zij wilde niet begraven worden in de kerk, maar liever in de goot. Na haar overlijden werd zij toch in de kerk begraven. De volgende ochtend lag haar kist niet meer in de kerk maar in de goot, zoals zij dat wenste. Dit herhaalde zich enkele keren, totdat toch werd besloten van de goot haar laatste rustplaats te maken.  

De laatste Begijn overleed in 1971. De huizen op het hofje worden nog wel bewoond maar niet meer door Begijnen.

Het Houten Huys

Komt u het Begijnhof binnen, dan ziet u al snel aan uw linker hand het Houten Huys, gebouwd in 1528. Dit is één van de twee overgebleven houten huizen in Amsterdam. Oorspronkelijk werden alle huizen in Amsterdam van hout gebouwd, maar vanwege het brandgevaar werden bakstenen verplicht bouwmateriaal. Het huis is nog altijd een woonhuis.

Hoe kom ik bij het Begijnhof?

U vindt het Begijnhof midden in het centrum van Amsterdam. De makkelijkste manier om er te komen is via het Spuiplein. Hier ziet u een rijtje witte woonhuizen, waartussen een bruin huis staat. In dit huis vindt u de poort die naar het Begijnhof leidt.

Regels en openingstijden

Het Begijnhof is dagelijks open van 9.00 uur tot 17.00 uur. U kunt binnen deze tijden ook de kapel bezoeken. Binnen het Begijnhof kunt u alleen lopen over de paden die voor bezoekers bestemd zijn. De overige paden zijn afgezet met een hekje. Het fotograferen van de privéhuizen wordt ook niet gewaardeerd.

In de buurt van het Begijnhof

Na een bezoek aan het Begijnhof kunt u zo naar het Amsterdam Museum lopen. Hier leert u meer over de geschiedenis van Amsterdam. Ook in de buurt bezoekt u de Dam waar u naar Madam Tussauds en Ripley’s Believe it or Not kunt.

Hotels in de buurt van het Begijnhof

In het historische centrum van Amsterdam kunt u overnachten in bijzondere hotels. Het nabijgelegen W Amsterdam heeft een zwembad op het dakterras en de kamers zijn ingericht volgens de laatste moderne trends. Liever een klassiek hotel? Boek dan een kamer in het Hotel Estherea, dat door bezoekers wordt gewaardeerd met een 9,1.

Vond je dit interessant? Ontdek meer