© Janericloebe via Wikimedia Commons
Categorie:Amsterdam

Het Scheepvaarthuis in Amsterdam

Het Scheepvaarthuis is oorspronkelijk gebouwd als gezamenlijk kantoor voor zes Amsterdamse scheepvaartmaatschappijen. Architect J.M. van der Mey heeft het ontworpen als gebouw dat hun macht weerspiegelde. Het Scheepvaarthuis was in 1928 helemaal voltooid.

  • Overnacht in dit historische gebouw.
  • Ontdek alle verwijzingen naar de Nederlandse scheepvaartsgeschiedenis in de decoraties.
  • Het eerst gebouw dat volledig in de stijl van de Amsterdamse School is gebouwd.

Highlights van het Scheepvaarthuis

Het Scheepvaarthuis is een van Amsterdams bekendste monumenten. De redenen daarvoor:

  • De Amsterdamse School: het Scheepvaarthuis is het eerste gebouw dat volledig in de stijl van de Amsterdamse School is gebouwd. De stijl is te herkennen aan het overvloedige metselwerk langs schoorstenen, daklijsten en kozijnen en het ontwerp van de hoeken.
  • De decoraties: het gebouw is rijkelijk gedecoreerd met beelden en gietijzer. Deze kenmerken verwijzen naar de Nederlandse scheepvaartgeschiedenis. De symbolen zijn onder andere zeepaardjes, dolfijnen, golven en ankers.
  • De indrukwekkende ingang: Rond de ingang zijn de Indische Oceaan, de Middellandse Zee, de Stille Oceaan en de Atlantische Oceaan weergegeven. Op de ramen zijn afbeeldingen van Neptunus met een wereldbol, de en de W.I.C. te zien.
  • Het prachtige trappenhuis: Het opmerkelijkste kenmerk van het interieur is het centrale trappenhuis. De trappen zijn rijkelijk gedecoreerd met schelpen, octopussen en andere figuren.

Bezoek het Scheepvaarthuis

Het Scheepvaarthuis is tegenwoordig een hotel, maar de monumentale kenmerken van het gebouw bleven behouden. Loop naar binnen en ontdek alle prachtige details van het gebouw.

Vond je dit interessant? Ontdek meer