© Pauline Arkesteijn via I amsterdam
Categorie:Amsterdam

Museum Ons' Lieve Heer op Solder

In de Nederlandse Gouden Eeuw speelde zich in Nederland de Protestantse Reformatie af. Het was katholieken verboden in het openbaar hun godsdienst te belijden. Jan Hartman bouwde daarom in 1661 een clandestiene kerk op de zolder van het Amsterdamse huis dat hij kort tevoren had gekocht. Museum Ons’ Lieve Heer op Solder is een perfect bewaard gebleven woning en kerk, die is uitgegroeid tot een nationaal symbool van vrijheid van godsdienst.

  • Bezoek een goed behouden grachtenpand uit de Nederlandse Gouden Eeuw in het centrum van Amsterdam.
  • Jaarlijks beklimmen meer dan 100.000 bezoekers de historische trap naar dit museum.
  • Er wordt nog steeds elke week een zondagsmis gehouden in de zolderkerk.
Adres:
Oudezijds Voorburgwal 38
1012GE Amsterdam
Bekijk de website Openingstijden & tickets Toon locatie in Google Maps

De verborgen kerk in Amsterdam

Jan Hartman was een welgestelde koopman die een fortuin vergaarde met de handel in linnen. Daarnaast inde hij invoerbelastingen op wijn. Toen hij 42 jaar oud was, verhuisden Hartman, zijn vrouw en vijf kinderen naar een prachtig grachtenpand aan de Oudezijds Voorburgwal in Amsterdam. Hij had de twee naastgelegen panden ook aangekocht. Tussen 1661 en 1663 liet Hartman de drie bovenste verdiepingen van deze panden verbouwen tot een prachtige kerk, die verscholen lag achter de façade van een woonhuis.

Bezoek Museum Ons' Lieve Heer op Solder

Het is een van de oudste musea in Amsterdam. Alleen het Rijksmuseum is ouder. In Museum Ons’ Lieve Heer op Solder kunt u als bezoeker zien hoe het leven er in de 17e eeuw uitzag. U bekijkt eerst de woning waarin Hartman met zijn gezin woonde. Ook de priester, Petrus Parmentier, woonde in het pand. De ontvangsthal heeft een prachtig symmetrisch ontwerp met rijkelijk versierd meubilair, een prachtig plafond en familiewapen boven de haard. De twee keukens zijn voorzien van Delftsblauwe tegels en in de zitkamer zien we replica’s van de wandtapijten die de koude buiten moesten houden.

De kerk op zolder is in vrijwel oorspronkelijke staat behouden. De ruimte is prachtig bewerkt en bevat nog veel van de oorspronkelijke rijkdommen, kunstwerken en details uit de Gouden Eeuw. In de loop der jaren, voor het laatst in 2015, is aantal herstelwerkzaamheden uitgevoerd, waarbij o.a. de muren zijn geschilderd in een ongebruikelijke roze tint die dankzij wetenschappelijk onderzoek is achterhaald. De kleur wordt ‘caput mortuum’ oftewel ‘paarse dodekop’ genoemd. Een prachtig schilderij van Jacob de Wit vormt het altaarstuk boven de preekstoel en in de oorspronkelijke verlichting branden nu gloeilampen. Kerkgangers kwamen van heinde en ver om te biechten en om de mis bij te wonen die werd geleid door priester Petrus Parmentier, die in het huis bij de familie Hartman woonde.

Een symbool van vrijheid van godsdienst

Toen de protestantse autoriteiten Museum Ons’ Lieve Heer op Solder in de woning van Hartman ontdekten, werd er een beleid ingesteld waarbij andere geloven dan het officiële protestantisme werden gedoogd. Dit leidde tot de vrijheid van godsdienst die ook vandaag nog in Nederland heerst. Het museum heeft ook een breed tentoonstellingsprogramma, gebaseerd op de thema’s tolerantie en diversiteit. 

In de buurt

Als u na een bezoek aan dit museum meer culturele attracties in Amsterdam wilt bezoeken, zit u hier goed. Geniet van een rondvaart om de mooiste stukken van de stad vanaf het water te zien of verken de Wallen. Ook dicht in de buurt ligt het NEMO Wetenschapsmuseum, waar jong en oud wetenschap en technologie kunnen ontdekken op een manier die ze niet licht zullen vergeten. ARCAM Amsterdam, waar verleden, heden en toekomst van Amsterdam worden weergegeven, moet je als architectuurliefhebber echt hebben gezien.  

Let op: In de entree van het museum zijn een lift en invalidentoilet aanwezig. Vanwege het aantal trappen en smalle doorgangen in het historische gebouw is het museum niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Mensen met beperkte mobiliteit wordt een bezoek aan het museum afgeraden.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer