© Peter Kooijman
Categorie:Amsterdam

Museum Van Loon

Museum Van Loon is het voormalige woonhuis van de Amsterdamse regentenfamilie Van Loon. Deze extreem rijke familie kocht het huis in 1884. Daarna is het huis omgetoverd tot een levend museum. “A House in Time” geeft u een goede indruk van hoe het woonhuis eruitzag in de tijd dat meneer en mevrouw Van Loon daar nog woonden.

  • Ontdek hoe een rijke regentenfamilie in de het Amsterdam van de 19de eeuw leefde.
  • De schilder Ferdinand Bol was de eerste bewoner van het pand.
  • Bewonder de rijkdom van dit prachtige grachtenpand.
Adres:
Keizersgracht 672
1017ET Amsterdam
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Van Loon een familie van stand

Door middel van historische foto's, schilderijen, persoonlijke souvenirs en documenten vertelt het huis u de geschiedenis van de familie Van Loon. De familie was medeoprichter van de VOC en bekleedde verschillende functies in het bestuur van Amsterdam. Ze werden later ook in de adel verheven door koning Willem I, en in de 19e eeuw waren ze actief in de bankensector. Hun monumentale huis paste perfect bij de belangrijke positie die deze familie had in Amsterdam.

De Van Loon kunstcollectie

De inrichting van het museum heeft een informele sfeer. Van de oorspronkelijke inrichting is alleen het meubilair uit de 18e eeuw voor een groot deel overgebleven. De rijkelijk versierde kamers op de eerste verdieping staan in schril contrast met de sobere kamers van de bedienden in de kelder en op de zolder. Een aantal unieke foto's geven een goed beeld van het bediendenvertrek op de zolder. Deze verdieping is echter gesloten voor publiek omdat het nog steeds door de nabestaanden van de familie Van Loon gebruikt wordt.

Tussen de persoonlijke souvenirs, zoals waaiers en kleding, worden ook familieportretten tentoongesteld. In de kelder hangen foto's die tijdens de restauraties genomen zijn. Ook wordt er in de kelder een film vertoond waarin Professor Jonkheer Maurits van Loon bezoekers een persoonlijke rondleiding door het huis geeft.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer