
Oude Kerk Amsterdam
De geschiedenis van de Oude Kerk
Inmiddels staat de Oude Kerk pal in de Rosse Buurt van Amsterdam. De kerk dateert oorspronkelijk uit ongeveer 1213, toen er een houten kapel werd gebouwd op het punt waar de Amstel in het IJ stroomde. In die tijd was de kerk heel belangrijk voor de zeelieden en vissers die hier woonden. In 1306 werd de kerk officieel toegewijd aan St. Nicholaas, de beschermheilige van vissers, zeelieden en kooplieden. In de loop der eeuwen evolueerde het gebouw tot het prachtige monument dat er vandaag nog steeds staat. Er werden dwarsschepen aangebouwd om de bekende kruisvorm te realiseren. De toren met zijn vier kerkklokken en carillon met 47 klokken is meerdere malen opnieuw opgetrokken en van vorm veranderd.

In de loop der tijd deed de kerk dienst als Katholieke en daarna Calvinistische kerk. Het gebouw overleefde opstanden, werd gevandaliseerd tijdens de Beeldenstorm en raakte beschadigd door brand. Zo maakt de kerk al 800 jaar deel uit van het leven van Amsterdamse burgers. In de kerk liggen zo’ n 2.500 graven (daaronder liggen nog eens 10.000 Amsterdammers begraven), waarmee het de laatste rustplaats is van talloze burgers, van admiralen en gouverneurs en van dichters tot componisten. De vrouw van Rembrandt van Rijn, Saskia van Uylenburgh, is hier ook te ruste gelegd. Het gebouw wordt al sinds de 15e eeuw de ‘Oude Kerk’ genoemd. Toen werd de Nieuwe Kerk gebouwd aan de Dam als tweede, grotere stadskerk.
Beroemde voorwerpen
Waar je ook kijkt in deze historische kerk, overal ziet u voorwerpen uit het verleden. Ze hebben allemaal een verhaal te vertellen. De zware stenen op de grond markeren graven uit belangrijke momenten in de Amsterdamse geschiedenis. Kleurrijk licht valt binnen door de glas-in-lood ramen, waarvan een groot aantal werd geplaatst in de 15e en 16e eeuw. U ziet er ook miniatuurschepen hangen die de vroege dagen als havenkerk gedenken. Als je naar het plafond kijkt, zijn op de houten bogen nog resten van de Middeleeuwse beschilderingen te zien. Het prachtige orgel is een van de hoogtepunten en vult tijdens orgelconcerten de kerk met muziek. Boek een rondleiding of download de Soundwalk audiotour van het museum om dit en meer te ontdekken.

Een nieuw museum in Amsterdam
Terwijl in de Oude Kerk in de loop der jaren talloze tentoonstellingen en evenementen zijn gehouden, werd het in 2016 de allereerste officiële museumkerk in Nederland. Het doel is hedendaagse kunst te presenteren in een locatie met veel geschiedenis. Nederlandse en internationale curatoren worden uitgenodigd om kunst tentoon testellen, installaties in te richten en performances te organiseren in de kerk. Daarbij wordt niet alleen kunst tentoon gesteld maar ontstaan nieuwe werken die een dialoog aangaan met het gebouw en zijn geschiedenis.
In de buurt
Wanneer u in het centrum van Amsterdam bent, moet u zeker een rondvaart meemaken en de mooiste plekken van de stad vanaf het water bekijken. Het NEMO Science Museum ligt vlakbij en biedt het hele gezin een leuke introductie tot wetenschap en technologie, die de kinderen nooit zullen vergeten. ARCAM Amsterdam is een absolute must voor liefhebbers van architectuur die het verleden, het heden en de toekomst van ontwikkelingen in Amsterdam willen verkennen.
Toegankelijkheid
De Oude Kerk is toegankelijk voor rolstoelen en bezoekers met andere mobiliteitsproblemen. Natuurlijk moeten alle bezoekers opletten op de ongelijke stenen vloer.

Ontdek de musea van Nederland
Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.
Lees meer