© Matthew Dixon via Shutterstock
Categorie:Amsterdam

Oude Kerk Amsterdam

De Oude Kerk wordt beschouwd als het oudste gebouw en de oudste parochiekerk in Amsterdam. De kerk staat op het geplaveide Oudekerksplein aan de Oudezijds Voorburgwal. Ondanks de prachtige locatie die bezoekers mee terug neemt in de tijd, kijkt de Oude Kerk overduidelijk naar de toekomst. Er worden nog regelmatig kerkdiensten gehouden, maar het gebouw werd in 2016 ook officieel een museum, waar hedendaagse kunstenaars hun werk tentoon kunnen stellen en een dialoog aangaan met de historische ruimte.

  • Bekijk het oudste gebouw in Amsterdam.
  • Leer meer over de geschiedenis, voorwerpen en graven in de Oude Kerk.
  • Bekijk een avontuurlijk moderne kunsttentoonstelling in de prachtige kerk.
Adres:
Oudekerksplein 23
1012GX Amsterdam
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

De geschiedenis van de Oude Kerk

Inmiddels staat de Oude Kerk pal in de Rosse Buurt van Amsterdam. De kerk dateert oorspronkelijk uit ongeveer 1213, toen er een houten kapel werd gebouwd op het punt waar de Amstel in het IJ stroomde. In die tijd was de kerk heel belangrijk voor de zeelieden en vissers die hier woonden. In 1306 werd de kerk officieel toegewijd aan St. Nicholaas, de beschermheilige van vissers, zeelieden en kooplieden. In de loop der eeuwen evolueerde het gebouw tot het prachtige monument dat er vandaag nog steeds staat. Er werden dwarsschepen aangebouwd om de bekende kruisvorm te realiseren. De toren met zijn vier kerkklokken en carillon met 47 klokken is meerdere malen opnieuw opgetrokken en van vorm veranderd.

Interior with wooden church pew Oude Kerk Amsterdam

In de loop der tijd deed de kerk dienst als Katholieke en daarna Calvinistische kerk. Het gebouw overleefde opstanden, werd gevandaliseerd tijdens de Beeldenstorm en raakte beschadigd door brand. Zo maakt de kerk al 800 jaar deel uit van het leven van Amsterdamse burgers. In de kerk liggen zo’ n 2.500 graven (daaronder liggen nog eens 10.000 Amsterdammers begraven), waarmee het de laatste rustplaats is van talloze burgers, van admiralen en gouverneurs en van dichters tot componisten. De vrouw van Rembrandt van Rijn, Saskia van Uylenburgh, is hier ook te ruste gelegd. Het gebouw wordt al sinds de 15e eeuw de ‘Oude Kerk’ genoemd. Toen werd de Nieuwe Kerk gebouwd aan de Dam als tweede, grotere stadskerk.

Beroemde voorwerpen

Waar je ook kijkt in deze historische kerk, overal ziet u voorwerpen uit het verleden. Ze hebben allemaal een verhaal te vertellen. De zware stenen op de grond markeren graven uit belangrijke momenten in de Amsterdamse geschiedenis. Kleurrijk licht valt binnen door de glas-in-lood ramen, waarvan een groot aantal werd geplaatst in de 15e en 16e eeuw. U ziet er ook miniatuurschepen hangen die de vroege dagen als havenkerk gedenken. Als je naar het plafond kijkt, zijn op de houten bogen nog resten van de Middeleeuwse beschilderingen te zien. Het prachtige orgel is een van de hoogtepunten en vult tijdens orgelconcerten de kerk met muziek. Boek een rondleiding of download de Soundwalk audiotour van het museum om dit en meer te ontdekken.

Carved wooden ceiling Oude Kerk Amsterdam

Een nieuw museum in Amsterdam

Terwijl in de Oude Kerk in de loop der jaren talloze tentoonstellingen en evenementen zijn gehouden, werd het in 2016 de allereerste officiële museumkerk in Nederland. Het doel is hedendaagse kunst te presenteren in een locatie met veel geschiedenis. Nederlandse en internationale curatoren worden uitgenodigd om kunst tentoon testellen, installaties in te richten en performances te organiseren in de kerk. Daarbij wordt niet alleen kunst tentoon gesteld maar ontstaan nieuwe werken die een dialoog aangaan met het gebouw en zijn geschiedenis.

In de buurt

Wanneer u in het centrum van Amsterdam bent, moet u zeker een rondvaart meemaken en de mooiste plekken van de stad vanaf het water bekijken. Het NEMO Science Museum ligt vlakbij en biedt het hele gezin een leuke introductie tot wetenschap en technologie, die de kinderen nooit zullen vergeten. ARCAM Amsterdam is een absolute must voor liefhebbers van architectuur die het verleden, het heden en de toekomst van ontwikkelingen in Amsterdam willen verkennen.

Toegankelijkheid

De Oude Kerk is toegankelijk voor rolstoelen en bezoekers met andere mobiliteitsproblemen. Natuurlijk moeten alle bezoekers opletten op de ongelijke stenen vloer.

Tip van de redacteur: Ondanks de naam en reputatie is de Rosse Buurt van Amsterdam overdag grotendeels een veilig en gezellig gebied voor alle leeftijden. Aan het Oudekerksplein en in de naburige straatjes zijn veel nieuwe bedrijven neergestreken, waaronder cafés, chocolatiers, barretjes, restaurants, kunstenaars en boetiekjes. Op slechts 100 meter van de Oude Kerk vindt u Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, eveneens een religieus monument en museum met een spectaculair verhaal.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer