© Marie Charlotte Pezé via I amsterdam
Categorie:Amsterdam

Pathé Tuschinski Amsterdam

In het hart van Amsterdam vind je de koninklijke bioscoop Pathé Tuschinski. Het gebouw stamt uit de jaren ’20 van de vorige eeuw. Meteen bij binnenkomst word je ontvangen in de indrukwekkende foyer. Heb je een kaartje voor de film in de grote zaal? Voor de film begint zal je je ogen al uitkijken.

  • Bekijk de nieuwste films uit Hollywood in deze prachtige zaal.
  • Ontdek bouwstijlen als Art deco, Jugendstil, Art Nouveau en Amsterdamse School.
  • Voor en na de film kun je in de foyer terecht voor snacks en een drankje.
Adres:
Reguliersbreestraat 26-34
1017CN Amsterdam
Toon locatie in Google Maps

Bijzonder gebouw

Abraham Tuschinkski, de eigenaar, had grote invloed op het ontwerp dat wordt gekenmerkt door de bouwstijlen Art Deco, Art Nouveau, Jugendstil en Amsterdamse School. Niet iedereen was blij met het ontwerp. Direct na de opening noemden diverse kranten het theater ‘afzichtelijk’. Het was te kleurrijk en teveel een ratatouille. Inmiddels hebben de Nederlanders het gebouw omarmd en is het nu een van de populairste bioscopen in Nederland. Grote premières worden dan ook hier gehouden. Sinds 2021, het jaar dat de bioscoop zijn 100-jarig bestaan vierde, mag Tuschinski zich officieel “koninklijk” noemen.

In de loop der jaren is het theater een aantal keer gerenoveerd. Kijk naast de prachtige architectuur bij binnenkomst ook eens naar het tapijt waar je overheen loopt. Dit tapijt (dat uit één stuk bestaat) komt uit Marokko. Het is in zijn geheel met KLM naar Nederland gevlogen.

In de buurt van Pathé Tuschinski

De bioscoop bevindt zich in het centrum van Amsterdam. Direct in de buurt bezoek je het Rembrandtplein, de plek om het Amsterdamse nachtleven te verkennen. Wil je voor je naar de film gaat nog even winkelen? Ook dat kan in de buurt. Ga bijvoorbeeld naar de Kalverstraat, of bekijk andere goede plekken om te shoppen in Amsterdam. Voor een bijzonder souvenir kun je in deze buurt terecht bij de drijvende bloemenmarkt: je koopt hier tulpenbollen die je thuis kunt planten. Zo word je over een tijdje weer herinnerd aan je bezoek aan Amsterdam. De tulpenbollen doen het ook altijd goed als cadeautje voor vrienden en familie. Omdat de bioscoop zich in het hart van Amsterdam bevindt, zijn er ook tal van goede en sfeervolle hotels in de omgeving voor een langer verblijf in de hoofdstad.

Vond je dit interessant? Ontdek meer