© Koen Smilde Photography
Categorie:Amsterdam

Pleinen van Amsterdam

Amsterdam heeft een aantal bijzondere pleinen, elk met een eigen karakter. Waar vindt u de beste terrassen en waar moet u zijn voor het bruisende uitgaansleven? Lees hier meer over wat u op welk plein kunt vinden en bezoek onder andere het Waterlooplein, Museumplein of Leidseplein.

  • Ontdek kunst en cultuur op het Museumplein.
  • Duik in het nachtleven bij het Leidseplein en Rembrandtplein.
  • Struin langs de marktkraampjes van het Waterlooplein.

De Dam

Dit is waarschijnlijk het meest bekende plein van Amsterdam. U vindt hier ook het Koninklijk Paleis dat geopend is voor bezoekers. U krijgt hier een kijkje in het vroegere koninklijke leven. Ook bezoekt u hier Madame Tussauds, het wereldberoemde museum voor wassenbeelden. Op het plein zelf bewondert u diverse levende standbeelden. Tegen een kleine betaling mag u met hen op de foto. Aan de andere kant van de Dam staat het Nationaal Monument dat herinnert aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Jaarlijks op 4 mei vindt hier de Nationale Dodenherdenking plaatst waarbij alle slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog, maar ook slachtoffers van oorlogsgeweld elders ter wereld worden herdacht. De koning en koningin leggen hier samen met andere prominenten en nabestaanden kransen en bloemen. Daarnaast wordt op 8 uur ’s avonds twee minuten stilte gehouden.

Rembrandtplein

Voor cafés en clubs waar u tot in de late uurtjes terecht kan, moet u op het Rembrandtplein zijn . De Escape is al jaren een begrip in Amsterdam, maar ook café de Kroon is een bezoek waard. In café de Schiller, dat helemaal in Jugendstil is ingericht, waant u zich even in de jaren ’20.

Het Rembrandtplein is vernoemd naar de beroemde schilder Rembrandt. Zijn standbeeld staat dan ook prominent in het midden van het plein. Om hem heen ziet u de standbeelden van de personages uit zijn bekendste werk: De Nachtwacht.

Loop vanaf het Rembrandplein ook naar het Thorbeckeplein, waar u meer cafés vindt.

Leidseplein

Dit plein bevindt zich in het hart van het Amsterdamse nachtleven. In de straten rondom het Leidseplein vindt u clubs als Jimmy Woo en De Kring. Ook kunt u hier naar het theater. Bezoek hiervoor de Stadsschouwburg of het DeLaMar Theater. Voor een chique afternoon tea gaat u naar Cafe Americain bij Hotel Americain. Al sinds de opening in 1902 laat de Beau Monde van Amsterdam zich graag zien op deze plek die geheel in Art Deco stijl is gebouwd en ingericht.

Rondom het Leidseplein vindt u diverse hotels. Overnacht u hier, dan bent u niet alleen vlak bij dit plein, maar ook in de buurt van diverse winkelstraten en het Vondelpark.

Museumplein

Zoals de naam het al zegt, dit plein staat bekend om… de vele musea die u hier vindt. En het zijn ook niet de minste: Het Rijksmuseum, Van Gogh museum, Stedelijk Museum, ze liggen allemaal aan dit plein. Handig om te weten is dat u uw bagage of tassen hier tegenwoordig ook kunt opslaan in een grote locker. Zo voorkomt u problemen aan de deur bij een museumbezoek.

Wist u dat het Museumplein ook het grootste plein is van Amsterdam? Misschien doet het u meer denken aan een park; het grootste gedeelte van het plein bestaat uit een grasveld waar u ’s zomers kunt picknicken. Kom ook langs in de winter: de vijver wordt dan omgetoverd tot schaatsbaan. Schaatsen kunt u huren, maar lekker aan de kant zitten met een warm drankje en typisch Nederlandse poffertjes kan ook.

Het Museumplein is een goede locatie om ook uw hotel te boeken. U bent dicht bij de musea, maar ook niet ver van het centrum, de chique PC Hooftstraat en het Vondelpark.

Waterlooplein

Houdt u van markten, koopjes en snuisterijen? Dan moet u zeker naar het Waterlooplein. Tweedehands kleding, langspeelplaten, serviesgoed, schoenen, fietsen, u kunt het hier allemaal kopen. De markt is van maandag tot en met zaterdag geopend van 9.30 uur tot 18.00 uur. In de buurt bezoekt u hier de Stopera waar het Nationaal Ballet regelmatig voorstellingen houdt, het Joods Historisch Museum en de Portugese Synagoge. Bezoek ook hier het museum De Hermitage, de dependence van het bekende Hermitage uit Sint Petersburg in Rusland.

Nieuwmarkt

Op de Nieuwmarkt is altijd leven. Overdag loopt u hier over de markt, maar de vele cafés zorgen ervoor dat er ook in avond genoeg te doen is. Regelmatig vinden hier ook evenementen plaats en in de zomermaanden bezoekt u hier in de weekenden de antiek- en curiosamarkt.

De Nieuwmarkt grenst aan de Chinese wijk waar u kunt genieten van diverse Chinese restaurants en winkels, en aan de Lastagebuurt met grachtjes en veel authentieke huisjes. Wist u dat er een periode is geweest waarin Katholieken hun geloof net openlijk mochten belijden? Wel konden ze bij elkaar komen in schuilkerken: een kerk waarbij niet aan de buitenkant te zien is dat het om een kerk gaat. Ons' Lieve Heer op Solder is zo’n kerk. Tegenwoordig is dit een museum dat zeker een bezoek waard is als u in de buurt van de Nieuwmarkt bent.

Vond je dit interessant? Ontdek meer