© Pauline Arkesteijn via I amsterdam Media Library
Categorie:Amsterdam

Spiegelkwartier

Ontdek kunst en verzamelobjecten van over de hele wereld in de historische kunst- en antiekwijk van Amsterdam.

  • In het Spiegelkwartier vindt u meer dan 80 gespecialiseerde kunst- en antiekwinkels.
  • Het ligt in het hart van de Amsterdamse grachtengordel, vlakbij het Rijksmuseum, de Negen Straatjes en het Leidseplein.
  • Overal worden zeldzame kunst, verzamelobjecten en curiosa tentoongesteld.

Kunst en antiek in Amsterdam

Het Spiegelkwartier strekt zich van het Rijksmuseum uit in de grachtengordel en dankt veel van zijn artistieke erfgoed aan dit culturele centrum. Het is een van de meest charmante wijken in de stad.  Of u nu verzamelaar of liefhebber bent, er is veel te zien in de vele kunstgalerijen en sfeervolle antiekwinkeltjes, die zijn gevestigd in de historische panden aan de smalle straatjes.

Geschiedenis en cultuur in het Spiegelkwartier

Het Spiegelkwartier kreeg zijn reputatie als kunst- en antiekcentrum aan het begin van de twintigste eeuw, toen een aantal antiquairs zich er vestigde. Maar de wijk bloeide pas echt op na de oorlog en neemt sinds die tijd een centrale plek in de Nederlandse kunst- en antiekhandel. De voornaamste straten in het Spiegelkwartier zijn de mooie Spiegelgracht en Nieuwe Spiegelstraat, waar meer dan 80 onafhankelijke kunstgalerijen en antiquairs zijn gevestigd. Zij verkopen klassieke en hedendaagse schatten van over de hele wereld.

Zeldzame objecten uit het verleden

Van 17e-eeuwse meubels tot Delfts Blauw, van 19e-eeuwse sieraden tot antieke instrumenten, zeldzame curiosa en verzamelobjecten uit lang vervlogen tijden, er is veel te vinden in de schatkamers van het Spiegelkwartier. Kunstverzamelaars vinden hier galerijen die kunst uit alle tijden verkopen: van het oude Griekenland tot de 20e- en 21e-eeuwse werken van iconen als Andy Warhol en Banksy.

In de buurt

Het Spiegelkwartier ligt in het hart van de grachtengordel en dus zijn er vele musea en attracties in de buurt te vinden. Het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Stedelijk Museum zijn de vinden te zuiden van de Spiegelgracht, terwijl het uitgaanscentrum van het Leidseplein en de beroemde concerthal Paradiso op slechts vijf minuten lopen langs de kanalen liggen.

Tip van de redactie: combineer uw bezoek aan het Spiegelkwartier met de Haarlemmerbuurt en wandel door de Negen Straatjes.

Vond je dit interessant? Ontdek meer