© Hung Tran via Unsplash
Categorie:Amsterdam

Vondelpark in Amsterdam

Het Vondelpark trekt 10 miljoen bezoekers per jaar. Daarmee is het het grootste en beroemdste gemeentepark in de stad. De groene oase van 45 hectare beschikt over een beroemd openluchttheater, talloze speelplekken voor kinderen en meerdere cafés en restaurants, waardoor het in elk seizoen drukbezocht wordt. Het is geliefd bij zowel bewoners als bezoekers.

  • Het Vondelpark is het grootste stadspark in Amsterdam.
  • Het is gratis toegankelijk.
  • Bezoek het beroemde openluchttheater waar u van mei tot september van muziek, theater en dans kunt genieten.

Geschiedenis van het Vondelpark

Het Vondelpark werd in 1865 geopend als modieuze ontspanningsplek voor de middenklasse van Amsterdam. Het park werd ontworpen door de landschapsarchitect Jan David Zocher. Het heette oorspronkelijk het ‘Nieuwe Park’ maar werd in 1880 officieel omgedoopt tot Vondelpark naar het standbeeld van de 17e-eeuwse Nederlandse dichter Joost van den Vondel dat 13 jaar daarvoor was onthuld. Zocher ontwierp het Vondelpark in de populaire Engelse landschapsstijl, waarbij een geïdealiseerd natuurlijk landschap werd gecreëerd met behulp van lange paden, meren en groen. Het park werd in de jaren daarna nog verder uitgebreid met o.a. de muziekkoepel en het Paviljoen rond 1970. Het park werd in 1953 gedoneerd aan de stad Amsterdam.

Eten en drinken

In het park ligt een aantal populaire cafés, waaronder het pittoreske Groot Melkhuis met zijn terras aan het water, het modernistische Blauwe Theehuis uit de jaren 30 van de vorige eeuw dat op een enorme vliegende schotel lijkt en de Vondeltuin die, met zijn biertuin, vooral in de zomer populair is. In het prachtige 19e-eeuwse Paviljoen in de noordwesthoek van het park was vanaf 1975 het Filmmuseum gevestigd tot 2011, toen het naar EYE Amsterdam in het noorden van de stad verhuisde. Nu vindt u in het iconische paviljoen het elegante restaurant Vondelpark3.

Evenementen in het Vondelpark

In het Vondelpark worden het hele jaar door sport- en culturele evenementen georganiseerd. Van mei tot september biedt het bekende Openluchttheater een gratis programma cabaret-, theater-, live muziek- en comedyvoorstellingen. Elke vrijdagavond start hier ook de Friday Night Skate: mensen komen hier samen op hun rollerskates en rijden een tocht door de stad. Tijdens Koningsdag, de nationale feestdag, wordt het Vondelpark getransformeerd in een enorme rommelmarkt voor kinderen, waar de jeugd hun ongewenste speelgoed en kleding verkoopt of optreedt met muziekinstrumenten.

In de buurt

Het Vondelpark is centraal gelegen in Amsterdam met in het noorden aangrenzend de uitgaansgelegenheden van het Leidseplein en het culturele centrum van het Museumplein in het zuiden. Combineer een wandeling door het Vondelpark met een bezoek aan het beroemdste museum in Nederland: het Rijksmuseum.

Vond je dit interessant? Ontdek meer