© Kirk Fisher via Pixabay
Categorie:Amsterdam

Amsterdam Centraal Station

Komt u met de trein aan op het station van Amsterdam, kijk dan vooral even om u heen. Het gebouw, ontworpen door Pierre Cuypers (ook de ontwerper van het Rijksmuseum) en geopend in 1889 is een van de meest markante gebouwen van de stad.

  • Wandel via een 19e-eeuwse entreehal naar een modern winkelcentrum met hippe eet- en drinkgelegenheden.
  • Overnacht vlak bij het station op loopafstand van veel bezienswaardigheden.
  • Naast de trein neemt u hier ook de bus, metro, tram of veerpont.
Adres:
Stationsplein
1012AB Amsterdam
Toon locatie in Google Maps

Bouw van Amsterdam Centraal

Wist u dat het station van Amsterdam is gebouwd op houten palen? Voor de aanleg is een eiland aangelegd met zand dat vrij kwam door de aanleg van Noordzeekanaal. Sinds de jaren ’70 staat het gebouw op de lijst van rijksmonumenten en mag het uiterlijk niet zomaar aangepast worden. Toch is er een hoop verbouwd. De hal bij de hoofdingang is in de oude staat hersteld, over alle sporen zijn overkappingen geplaatst en er is ruimte gecreëerd voor horeca en winkels. Kortom: van buiten een prachtig markant gebouw, van binnen een ontmoetingsplek met de nodige voorzieningen.  

Het Stationsplein en de omgeving

Voor het station bevindt zich het Stationsplein. Hier vindt u de ingang van de metro, de tramhaltes en diverse bushaltes. Neem bijvoorbeeld tram 2, volgens kenners een van de mooiste tramroutes ter wereld. U komt langs hoogtepunten als de Dam, de grachtengordel het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en u komt vlak langs het Vondelpark.

Maar ook in de buurt van het station is voldoende te zien. U kunt met de pont naar Noord waar u het filmmuseum EYE Amsterdam vindt. Vanuit dit moderne gebouw heeft u een schitterend uitzicht over het IJ en de skyline van Amsterdam. Op loopafstand van het station bezoekt u ook het Science Center NEMO en het Scheepvaartmuseum. Ook bevindt u zich niet ver van de Dam en de grachtengordel.  

U kunt dankzij de webcam ook online genieten van het uitzicht vanaf Amsterdam Centraal op het IJ. Nieuwsgierig wat er op dit moment allemaal gebeurt? Kijk dan naar de live beelden van de webcam!

Overnachten vlak bij Amsterdam Centraal

Wilt u vlak bij het station van Amsterdam overnachten? Direct naast het station aan de westkant slaapt u bij hotel Ibis. Loopt u naar de oostkant, dan kunt u naar het Double Tree by Hilton, vanwaar u verzekerd bent van een prachtig uitzicht over het IJ of het centrum van Amsterdam. Zoekt u klassieke luxe? Ga dan naar Park Plaza Victoria.

Vond je dit interessant? Ontdek meer