© Koen Smilde Photography via I Amsterdam Mediabank
Categorie:Amsterdam

Woonboten op de Amsterdamse kanalen

Het uitgebreide grachtennetwerk in het centrum van Amsterdam is ook een uniek woongebied. De kleurrijke woonboten langs de oevers van de grachten bieden alle comfort van een gewoon huis en zijn uitgegroeid tot een lokaal icoon. Woonboten zijn inmiddels een aantrekkelijke slaapplaats voor bezoekers van de stad, die het leven op het water willen ervaren.

  • Er zijn zo’n 2.500 woonboten in Amsterdam, veel daarvan in het centrum.
  • Vanaf een woonboot heb je een prachtig uitzicht op de historische grachtengordel en het stadslandschap.
  • Bezoekers van Amsterdam kunnen een nacht doorbrengen op het water en deze unieke woonvorm zelf ervaren.

Woonboten: de drijvende woningen van Amsterdam

De oorspronkelijke woonboten zijn prachtig gerestaureerde schepen die ons herinneren aan het scheepvaart- en handelsverleden van Amsterdam. Veel van deze schepen zijn meer dan 100 jaar oud en hebben nog de oude kenmerken naast de moderne faciliteiten als elektriciteit, verwarming en kraanwater. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw verschenen er ook moderne woonboten om te voldoen aan de groeiende vraag naar huisvesting. Dit type woonboot, dat woonark wordt genoemd, wordt gebouwd op een drijvend ponton en heeft meestal geen motor. Luxueus afgewerkte woonboten, soms met meerdere verdiepingen en voorzien van terrassen en tuinen, liggen in de meest pittoreske kanalen van Amsterdam.

Wonen op een woonboot

Woonboten in Amsterdam liggen permanent op een bepaald adres. Een speciale ligplaatsvergunning geeft de eigenaar het recht zijn boot op een bepaalde plek aan te meren. Het zijn populaire vergunningen en zoals overal wordt de waarde van een woonboot deels bepaald door een goede locatie. 

Oplossing voor het woningtekort

Na de Tweede Wereldoorlog vormden woonboten een innovatieve oplossing voor de groeiende vraag naar woningen, niet alleen in Amsterdam maar ook in bijvoorbeeld Utrecht en Haarlem, steden die ook grachten hebben. Inmiddels is de woonbotenmarkt een concurrerende vastgoedmarkt aangezien er een beperkt aantal vergunningen wordt afgegeven.

Waar zijn woonboten te vinden in Amsterdam

Zo'n 2.500 huishoudens hebben het geluk om op een van de woonboten op de historische waterwegen van Amsterdam te mogen wonen. Een aantal van de duurste en meest luxueuze woonboten zijn te vinden in de wijken in het stadscentrum, zoals de Jordaan. Tijdens een boottocht door de kanalen, die eigenlijk elke bezoeker moet meemaken, ziet u een aantal van de mooiste woonboten. Om nog meer te weten te komen over het wonen op een woonboot kunt u het Woonbootmuseum op de Prinsengracht bezoeken. Hier stapt u aan boord van een boot die in 1914 werd gebouwd en waar meer dan 20 jaar een Nederlands gezin woonde. De oorspronkelijke woonruimte geeft veel inzicht in deze manier van leven.

Slapen op de kanalen

In de afgelopen jaren zijn woonboten ook een unieke slaapplaats geworden voor bezoekers van Amsterdam. Boek een overnachting op een kanaal om het gemak van een locatie in het centrum te ervaren en laat u in slaap wiegen door het water. ‘s Ochtends wordt u gewekt door kwakende eenden bij het raam.

Tip: Voor de ultieme romantische avond op het water, boekt u een tafel voor twee op een Candlelight Cruise. Geniet van een kaasplateau en speciaal geselecteerde wijnen terwijl u langs de meest idyllische stadsgezichten vaart.

Vond je dit interessant? Ontdek meer