© Marie Charlotte Pezé via Amstemdam MediaLibrary
Categorie:Amsterdam

Zevenlandenhuizen

Ga op architectuurreis door 19e-eeuws Europa met de Zevenlandenhuizen aan één straat in Amsterdam.

  • Een bijzonder verborgen juweel dicht bij het Museumplein.
  • Overnacht in een van de Zevenlandenhuizen.
  • Centraal gelegen vlak bij het prachtige Vondelpark.

Een architectonisch juweel in het zuiden van Amsterdam

Gelegen in de groene, exclusieve buurt Amsterdam Zuid staan de Zevenlandenhuizen symbool voor 19e-eeuws architectuurontwerp en de fantasie van deze periode, waarin men gefascineerd werd door exotische zaken uit verre landen. Deze rij bestaat uit zeven prachtige huizen die elk de architectuur van een ander Europees land vertegenwoordigen. Ze werden in 1894 gebouwd door de architect Tjeerd Kuipers in opdracht van de rijke, bereisde politicus Samuel van Eeghen. De huizen liggen aan de Roemer Visscherstraat naast het Vondelpark, waar veel van de mensen uit Amsterdams hogere kringen een huis hadden.

Zeven naties in zeven huizen

De zeven verschillende huizen vertegenwoordigen in een oogwenk een reis door de architectuurstijlen van Europa. Van de Renaissance-architectuur uit de Loirevallei van het Franse huis tot de Moorse invloeden in het Spaanse huis en het neoklassieke Italiaanse palazzo steekt elk pand af tegen de naastgelegen huizen. Een waar feest van prachtig uiteenlopende stijlen. De andere landen zijn Engeland (nu een hotel) met de Arts and Crafts-invloeden, een indrukwekkend Russisch huis in Kremlinstijl en een romantische verbeelding van Duitse huizen met torentjes. En natuurlijk wordt in het Hollandse huis de Nederlandse Renaissancestijl vertegenwoordigd. Als u zich nog afvraagt welk huis nu voor welk land staat: de namen van de landen staan ook boven de voordeuren.

In de buurt

Vanuit de Roemer Visscherstraat loopt u rechtstreeks het beroemdste park van Amsterdam in: het Vondelpark is in alle seizoenen een heerlijke plek. In de buurt vindt u ook de indrukwekkende bezienswaardigheden op het Museumplein met het Rijksmuseum, Van Gogh Museum en Stedelijk Museum, en natuurlijk het prachtige Koninklijk Concertgebouw. Modeliefhebbers kunnen zich uitleven in de designer boetiekjes aan de meest exclusieve winkelstraat van Amsterdam, de P.C. Hooftstraat. Deze ligt aan de andere kant van het park tegenover de Zevenlandenhuizen.

Bekijk onze accommodatietip in deze wijk

U kunt extra genieten van de Zevenlandenhuizen als u overnacht in het Quentin England, een eenvoudig tweesterrenhotel in het Engelse huis. Of geniet van de luxe in het vijfsterren Conservatorium Hotel op de welgestelde Van Baerlestraat vlak bij het Museumplein. U vindt hier ook een groot aantal kleine hotels in de prachtige 19e-eeuwse villa’s aan het Vondelpark.

Vond je dit interessant? Ontdek meer