© Djedje via Pixabay
Categorie:Delft

Stadhuis van Delft

Het stadhuis op de Markt werd in de 17de eeuw ontworpen door stadsarchitect Hendrick de Keyser (1565 -1621), nadat het middeleeuwse stadhuis in 1618 was afgebrand. De Keyser gold als een van de beste architecten van zijn tijd en hij zou twee architectonische hoogtepunten achterlaten in Delft: het praalgraf van prins Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk als het stadhuis op de Markt. Het stadhuis tegenover de Nieuwe Kerk op de Markt is tot op de dag van vandaag een van de meest beeldbepalende monumenten van Delft.

  • Geniet van de mooie architectuur.
  • Mis deze trekpleister van Delft niet!
  • Bezoek de middeleeuwse gevangenis in het stadhuis.

Architectuur van het stadhuis

Het stadhuis van Delft dat in 1620 werd opgeleverd door Hendrick de Keyser is een zeer evenwichtig, vrijwel symmetrisch gebouw in renaissancestijl. Het stadhuis is om de laatgotische grafelijke toren uit de 13de eeuw heen gebouwd. Dit is aan de achterkant goed te zien. De toren ‘Het Steen’ werd gebruikt als gevangenis. Er is nog steeds een middeleeuwse gevangenis inclusief martelwerktuigen aanwezig. Deze is alleen op afspraak te bezoeken onder leiding van een gids.

Geschiedenis van het stadhuis

In dit stadhuis ging Johannes Vermeer in ondertrouw met zijn aanstaande vrouw Catharina Bolnes. Achter het stadhuis bevond zich in de Middeleeuwen het handelscentrum. Zo staat op Markt 17 het Stadsboterhuis, waar de echte Delftse boter werd verhandeld. Delftse boter was één van de belangrijke exportproducten van die tijd. Op Markt 11 staat de Stadswaag, waar alle goederen zwaarder dan tien pond gewogen moesten worden. In de 18de eeuw vestigde zich hier het goud- en zilversmedengilde en het apothekersgilde. Tegenwoordig bevindt zich hier een stadscafé, maar de gevelstenen aan de voor- en achterkant van het gebouw herinneren nog aan de gilden.

Vond je dit interessant? Ontdek meer