© Willeke Machiels via VisitBrabant
Categorie:Den Bosch

Architectuur in Den Bosch

Wie een voorliefde heeft voor architectuur, komt in Den Bosch volop aan z'n trekken. Er zijn indrukwekkende kathedralen en fraaie kerken als de St Janskathedraal en de Sint-Catharinakerk. Er is de citadel, als onderdeel van de vestingwerkingen. Er is het moderne Paleiskwartier, het authentieke Uilenburg... kortom, genoeg te zien in deze schitterende stad.

  • Bezoek Den Bosch en beleef deze stad vol prachtige architectuur.
  • Van kathedralen tot vestingwerken, er is veel om te zien.
  • Leer de architectuur van Den Bosch kennen.

De Vestingwerken

Den Bosch is een vestingstad met een geschiedenis vol kanonnen en veroveringen. De vestingwerken dateren al vanuit de 13e eeuw en deze oude ommuringen zijn in de hele stad nog te zien. Deze zijn namelijk met een donkerder kleur straatstenen aangegeven in het wegdek. De tweede ommuring bevat meerdere poorten, bastions, bruggen en paden. U kunt dit alles goed bekijken tijdens een mooie 'vestingswandeling' of tijdens een mooie rondvaart.

Het Stadhuis

Het huidige stadhuis dateert deels uit 1670 maar heeft ook nog delen die uit de middeleeuwen stammen. Feitelijk bestaat het stadhuis uit drie samengevoegde panden, waarvan de oudste al uit 1366 stamt. In 1529 is het bordes toegevoegd waar de huldigingen plaatsvinden. Ook het interieur en het eeuwenoude carillon zijn beslist een bezoekje waard. Wekelijks worden er rondleidingen gegeven.

De Moriaan

De Moriaan staat bekend als het oudste bakstenen huis van Nederland. Het stamt uit de 13e eeuw en heeft nog vele authentieke onderdelen als balkenconstructies en de 'jukken' uit de kapconstructie. Door zijn sterke uiterlijk diende dit huis tijdens de beeldenstorm (1566) als vergaderplek voor de hervormingsgezinden die de katholieken de stad uit wilden jagen. Kortom, een uniek pand met een unieke historie.

Vond je dit interessant? Ontdek meer