© Visit Brabant
Categorie:Den Bosch

De mooiste wandelroute door Den Bosch

Het oude centrum van Den Bosch is rijk aan historie en cultuur. Zo vindt u er naast vele beroemde gebouwen en kathedralen ook bijzonder mooie standbeelden. Wij hebben voor u de mooiste wandelroute uitgestippeld langs deze prachtige standbeelden. Ontdek ze alle 7!

  • Wandel langs de mooiste standbeelden in het centrum van Den Bosch.
  • Leer meer over de historische betekenis van de standbeelden.

Beginpunt: de Markt

Een goed startpunt voor uw wandeling is De Markt. Hier vindt u het eerste standbeeld, namelijk een beeld van Jheronimus Bosch (1), ofwel Jeroen Bosch, deze beroemde kunstschilder is geboren in Den Bosch en stond bekend om zijn satirische stijl en vernieuwde kijk op beeldtraditie. Vanaf de Markt wandelt u via de Kerkstraat richting de St. Janskathedraal; onderweg komt u dan nog langs het mooi beeld van de Musicerende vrouw met dansende kinderen (2), gedateerd uit 1969.

De bellende engel

Vlak naast de indrukwekkende Sint Janskathedraal ziet u het standbeeld ‘Sint-Jan met de adelaar’ (3).  Boven op het dak van de kathedraal staat het bijzondere beeld ‘De bellende engel’ (4); een engeltje met een directe verbinding naar de hemel! Het kan even zoeken zijn naar dit beeld want er staan maar liefst 96 beelden op de Sint Janskatedraal.

Dieske

Vanaf het plein kunt u via de Hinthamerstraat wandelen naar het beroemde beeld van Dieske (5); een jongetje uit de 15e eeuw dat altijd stiekem plaste in de Binnendieze. Hij ontdekte al plassend de indringers die de stad naderden en werd daarmee op slag een held. U bereikt het bijzondere beeld via een smal gangetje vanaf de Hinthamerstraat!

Zoete Lieve Gerritje

Via de Hinthamerstraat vervolgt u de wandeling richting Lepelstraat, hoek Korenbrugstraat. Hier ziet u het beeld van Zoete Lieve Gerritje (6); een voorstelling van een zingend vrouwtje met naast haar een haan. In feite was Gerritje geen vrouw en al helemaal niet lief; hij stal altijd van de boeren en om dat te vieren trad hij verkleed op als boerendochter. Het beeld is dus van Gerritje in die dameskleding.

De Draak

Vanaf de Lepelstraat loopt u richting het Centraal Station van Den Bosch ziet u het beeld van de ‘De Draak’ (7); een fontein en kunstwerk van een draak op een hoge sokkel voor de Commissaris van de Koningin, jhr. mr. P.J. Van Drakestein.

Vond je dit interessant? Ontdek meer