© VisitBrabant
Categorie:Den Bosch

Het Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum toont de geschiedenis van Brabant aan de hand van een prachtige collectie. Naast kunstenaars als Brueghel en Sluijters ziet u hier ook werken van Van Gogh uit zijn Brabantse periode.

  • Ontdek de geschiedenis van Brabant in Het Noordbrabants Museum.
  • Bezoek het Vincent van Gogh paviljoen en bekijk zijn ‘Brabantse werk’ en leven.
  • Bewonder werken van kunstenaars als Brueghel en Sluijters.
Adres:
Verwersstraat 41
5211HT 's-Hertogenbosch
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps
Het Noordbrabants Museum, dat samen met het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch het hart van het museumkwartier in Den Bosch vormt, geeft een uniek beeld van het leven in Brabant door de eeuwen heen.

Het Verhaal van Brabant

Het verhaal van Brabant is een unieke presentatie over de geschiedenis, cultuur en kunst van Brabant. Ontdek aan de hand van historische voorwerpen en kunstobjecten de belangrijkste momenten uit de geschiedenis van Brabant. Kerkelijk zilver, fraai bewerkt glas, wandtapijten, beeldhouwkunst en een ruime collectie Brabantse werken van Vincent van Gogh vertellen u over hoogte- en dieptepunten in het dagelijks leven van de bevolking vanaf de middeleeuwen tot nu.

Noord-Brabant door de eeuwen heen

De permanente collectie omvat werken uit de late Middeleeuwen, zoals ‘Godsoordeel’, 16e-eeuwse werken van Pieter Brueghel de Jonge, ‘Spittende boerenvrouw’ van Vincent van Gogh en moderne en hedendaagse werken van Jan Sluijters, JCJ Vanderheyden, Mark Manders, Jan Fabre en vele anderen.

Van Gogh in Brabant

Het Van Gogh Paviljoen in het Noordbrabants Museum toont vele belangrijke werken uit de Brabantse periode van de kunstenaar. Het is zelfs het enige museum in deze regio met originele schilderijen van Van Gogh. Het museum kocht recentelijk ook ‘De tuin van de pastorie te Nuenen’ aan uit een particuliere collectie. Dit werk uit 1885 is de laatste bekende aquarel die Van Gogh maakte in Nuenen, waardoor het een interessant stuk uit zijn oeuvre is. Het is waarschijnlijk de belangrijkste aankoop die het museum ooit heeft gedaan en bevestigt zo de ambitie van het museum om een compleet overzicht van de Brabantse periode van Van Gogh te geven.

Tip van de redactie

Vanaf Het Noordbrabants Museum vertrekt een inspirerende fietsroute door het authentieke Brabantse landschap. De fietsroute geeft een mooi beeld van de ontwikkeling die Vincent van Gogh in zijn Brabantse periode doormaakte.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer