© Willeke Machiels via VisitBrabant
Categorie:Den Bosch

De Sint-Janskathedraal

Eén van de meest indrukwekkende bouwwerken in ’s-Hertogenbosch, ook bekend als Den Bosch, is zonder twijfel de Sint Janskathedraal. Deze Gotische kerk is gebouwd tussen 1370 en 1529 en heeft een bijzondere hoeveelheid beeldhouwwerk.

  • Bezoek de prachtige Sint Janskathedraal in Den Bosch.
  • Bekijk het indrukwekkende interieur en zeker ook het bijzondere orgel.
  • Beklim de Sint Jan en geniet van het prachtige uitzicht op 43 meter hoogte.

Welvarend s’-Hertogenbosch

De majestueuze Sint Janskathedraal straalt duidelijk de welvaart uit van Den Bosch in de late middeleeuwen. De rijke versiering met beeldhouwwerk, het grote orgel en het gesneden altaar zijn hiervan een paar voorbeelden. Helaas heeft het interieur veel geleden onder de beeldenstorm in de 16e eeuw, toen de kerk protestants werd en vele katholieke attributen zijn verdwenen. Gelukkig zijn de doopvont uit 1492, de preekstoel uit 1560 en het magistrale orgel uit 1620 gebleven. In 1816 wordt de Sint Janskerk definitief weer rooms katholiek en in 1853 wederom bisschopskerk.

Beklim de Sint-Jan

Een deskundige gids neemt u mee naar boven in de de toren van de Sint-Jan. Onderweg neemt u onder meer een kijkje bij het Carillon, het uurwerk en de tentoonstelling over de geschiedenis, bouw en restauratie van de toren.

De flinke klim over eeuwenoude trappen van de Sint-Janstoren wordt uiteindelijk, op 43 meter hoogte, beloond met een magnifiek uitzicht over de historische binnenstad. Ontdek de prachtige omgeving van ‘s-Hertogenbosch tot in de verre omtrek.

Praktische informatie

De kerk is dagelijks geopend tussen 9.00 en 17.00 uur. NB! Vanwege kerkdiensten of andere activiteiten kunnen deze tijden afwijken.

Vond je dit interessant? Ontdek meer