© mihaiulia
Categorie:Den Haag

Het Binnenhof

Al eeuwenlang is het Binnenhof in Den Haag het centrum van de Nederlandse politiek. Alle politieke en staatkundige zaken werden en worden hier besproken. De gebouwen en de rijke geschiedenis maken het Binnenhof meer dan de moeite waard.

  • Bezoek het centrum van de Nederlandse politiek.
  • Kom er achter wat 'luistervinken' precies zijn.
  • Volg een rondleiding en bezoek de Ridderzaal, De Eerste en Tweede Kamer.

Ridderzaal

Het meest opvallende gebouw in het Binnenhof is zonder twijfel de Ridderzaal. Het monumentale gebouw is in de 13e en 14e eeuw gebouwd als kasteel van de Graven van Holland, maar kreeg zijn huidige uiterlijk eind vorige eeuw. Het vervallen gebouw is toen gerestaureerd, waarbij onder leiding van rijksbouwmeester C.H. Peters de grote houten kap is gereconstrueerd. P.J.H. Cuypers was als adviseur bij de restauratie betrokken en hij ontwierp ook de fontein voor de Ridderzaal, waarop een beeldje staat van de Hollandse graaf en roomskoning Willem II.

Luistervinken

De Ridderzaal werd oorspronkelijk gebouwd als een grote hal voor jachtfeesten voor de graven van Holland en er werd tevens recht gesproken. Uit die tijd dateren de 'Luistervinken', vreemde houten gezichten met aan een zijde een groot oor, die aan de zijkanten van de balken bevestigd zijn. Tijdens de rechtszittingen zei men de mensen, die terecht stonden toch vooral de waarheid te vertellen, omdat alles via het grote oor gehoord werd door een hogere macht.

Volg een rondleiding

Het bezoekerscentrum van het Binnenhof organiseert een rondleiding door de Ridderzaal en de Eerste en/of Tweede Kamer. De rondleiding begint met een introductievideo over de geschiedenis van het Nederlandse parlement en de parlementsgebouwen. Het is verstandig om van tevoren te reserveren. Het is ook mogelijk om op eigen houtje een bezoek aan de Tweede Kamer te brengen. Je moet je dan wel van tevoren aanmelden. Dat kan via de website van de Tweede Kamer.

De Nederlandse politiek in actie

Rondleidingen worden het hele jaar door gegeven, maar vanwege politieke vergaderingen kan je niet altijd alle kamers van het Binnenhof bekijken. Een bezoek aan het binnenhof op Prinsjesdag is echt een aanrader. Dan komen politici en leden van het koninklijk huis bij elkaar voor de presentatie van de Rijksbegroting.

Vond je dit interessant? Ontdek meer