© NBTC / Royal Holland storyline
Categorie:Den Haag

Koninklijke highlights van Den Haag

Al meer dan vier eeuwen wonen de leden van het Koninklijk Huis bijna onafgebroken in hofstad Den Haag. Stadhouders, koningen en koninginnen noemen Den Haag al eeuwen hun thuis, van de zoon van Willem van Oranje in de zestiende eeuw tot Koning Willem-Alexander vandaag de dag. Wij hebben de koninklijke hoogtepunten die u tijdens uw bezoek aan Den Haag niet mag missen voor u verzameld.

  • Bekijk alle paleizen die de Oranje-Nassaus in Den Haag hebben gebouwd.
  • Ontdek waarom dit de échte hofstad is.
  • Ontdek het Binnenhof, het centrum van de macht in Nederland.

Paleis Noordeinde

Start uw bezoek aan koninklijk Den Haag bij Paleis Noordeinde. Ooit was het de woning voor de weduwe van Willem van Oranje en haar kinderen, tegenwoordig is het het werkpaleis van onze huidige Koning Willem-Alexander. Vraagt u zich af of de koning aanwezig is? Let dan goed op de vlag die boven het paleis wappert. Als de koning aanwezig is, wordt de koninklijke standaard gehesen.

Omdat de koning het paleis nog steeds gebruikt om te werken, is het niet altijd toegankelijk voor het publiek. In de zomer zijn er altijd een paar dagen waarop u Paleis Noordeinde en de Koninklijke Stallen kunt bezoeken.

Maar ook wanneer het paleis niet open is voor bezoekers, is het de moeite waard om even langs te lopen. De Paleistuin ernaast is het hele jaar door open en een prachtige plek voor een picknick met uitzicht op het paleis en de Koninklijke Stallen.

Noordeinde 68, Den Haag

Binnenhof

In minder dan 10 minuten wandelt u dwars door de Haagse binnenstad naar het Binnenhof, de plek waar de Nederlandse politiek gezeteld is. In 1585 vestigt prins Maurits, een van de zonen van Willem van Oranje, zich op het Binnenhof. Het is de start van de eeuwenoude band tussen Den Haag en het Nederlandse Koningshuis. Vandaag de dag vindt u hier de Eerste en Tweede Kamer waar de politiek elke dag bij elkaar komt.

De beste manier om alles mee te krijgen van het Binnenhof is door een rondleiding. ProDemos organiseert rondleidingen door de verschillende gebouwen op het Binnenhof. Bewonder de Ridderzaal, de plek waar Koning Willem-Alexander elk jaar de troonrede voorleest, en de Eerste en Tweede Kamer waar politici met elkaar in debat gaan en stemmen over wetsvoorstellen. De rondleidingen beginnen in het bezoekerscentrum van ProDemos (Hofweg 1). Het is ook mogelijk om op eigen houtje een bezoek aan de Tweede Kamer te brengen. Je moet je dan wel van tevoren aanmelden. Dat kan via de website van de Tweede Kamer.

Binnenhof 1, Den Haag

Bekijk deze video: Koninklijke highlights van Den Haag

Paleis Lange Voorhout

Aan de overkant van de hofvijver naast het Binnenhof, aan het statige Lange Voorhout, ligt Paleis Lange Voorhout. Vroeger was dit het paleis van Koningin Emma, de betovergrootmoeder van Koning Willem-Alexander. Tegenwoordig is het paleis open voor het publiek. U vindt hier Escher in het Paleis, een interactief museum dat volledig gewijd is aan de onmogelijke werken van M.C. Escher. Bewonder het paleis, ontdek zijn litho’s met optische illusies en laat een foto maken in de ‘Escher kamer’.

Lange Voorhout 74, Den Haag

Paleis Huis ten Bosch

Iets buiten de binnenstad van Den Haag, in het Haagse Bos, ligt Paleis Huis ten Bosch. Tot 2014 was dit het woonpaleis van Prinses Beatrix, de moeder van Koning Willem-Alexander. Nu gaat de koning in de toekomst met zijn vrouw en kinderen in het paleis wonen.

Ontsnap even de drukte van de Haagse binnenstad tijdens een wandeling of fietstocht door het prachtige Haagse Bos. Paleis Huis ten Bosch is niet van binnen te bezichtigen, maar tijdens een fiets- of wandeltocht door het bos kunt u het majestueuze paleis wel zien liggen.

's-Gravenhaagse Bos 10 

Tip van de redactie

Krijgt u geen genoeg van al die prachtige paleizen en koninklijke monumenten? Nederland heeft nog veel meer steden met een vorstelijk tintje. Bezoek Leeuwarden, hofstad van de Friese Nassaus of de prachtige tuinen van Paleis het Loo in Apeldoorn. Ontdek waar ‘Vader des Vaderlands’ Willem van Oranje ligt begraven in Delft en struin door het eeuwenoude Begijnhof in Breda. Ontdek meer koninklijke steden.

Ontdek de vele koninklijke paleizen en monumenten in Den Haag.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Koninklijk Nederland

Lees alles over het Huis Oranje-Nassau.

Lees meer