© Toolkit The Hague
Categorie:Musea in Den Haag

Het Mauritshuis

In het centrum van Den Haag vind je het 17e eeuwse Mauritshuis dat oorspronkelijk dienst deed als woonhuis en hotel voor hoge gasten. Tegenwoordig zit hier hét museum voor kunst uit de 17e en 18e eeuw. Zo’n 800 werken van diverse kunstenaars zijn hier verzameld.

  • Ontdek 800 werken uit de 17e en 18e eeuw.
  • Bekijk het wereldberoemde Meisje met de Parel van Vermeer.
  • Ontdek het klassieke interieur met zijden wandbespanning en kroonluchter.

My Girl with a Pearl

Omdat tussen 6 februari en 1 april het beroemde ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer is uitgeleend aan het Rijksmuseum in Amsterdam, toont het Mauritshuis de tijdelijke presentatie ‘My Girl with a Pearl’. Creatievelingen konden hun eigen versie van het beroemde werk insturen - of dat nou een abstract schilderwerk is of een foto van een maiskolf, alles mag. Na een selectieronde zijn de werken te zien in de Vermeerzaal van het Mauritshuis, en op Instagram te vinden met #mygirlwithapearl. Vanaf 1 april is Vermeers ‘Meisje met de parel’ weer terug in het Haagse museum.

#mygirlwithapearl

Ontdek meer!

Topstukken van Hollandse meesters

Visitors view painting Girl with a Pearl Earring part of the Mauritshuis collection

Het Mauritshuis beschikt over werken van de belangrijkste schilders uit Nederland en Vlaanderen uit de 17e en 18e eeuw. Zo hangt hier het Meisje met de Parel van Vermeer, De anatomische les van Dr. Nicolaas Tulp van Rembrandt en Het Puttertje van Fabritius. Ook van Rubens, Jan Steen en Frans Hals kun je werken bekijken in het Mauritshuis. Door de uitzonderlijke collectie in het gebouw, dat zowel van binnen als van buiten koninklijke allure uitstraalt, heeft het de bijnaam: ‘Het Juwelendoosje’.

Eerste Street Art-museum

Het Mauritshuis bestaat 200 jaar en viert dit onder andere met een outdoor Street Art-museum op verschillende locaties in Den Haag waar nieuwe murals te zien zijn, Mauritshuis Murals. Internationale street art-artiesten zoals Julien De Casabianca (Frankrijk), Nina Valkhoff (Nederland), Gleo (Colombia) en DALeast (China) zijn hiervoor benaderd en daarnaast is er ook ruimte voor aanstormend talent. De collectie van het Mauritshuis dient als inspiratiebron voor de grootschalige street art-werken. Op deze manier wil het museum het publiek op een toegankelijke en laagdrempelige manier kennis laten maken met de collectie.

Grondige verbouwing

In 2014 werd het Mauritshuis na een grondige verbouwing heropend. Belangrijkste verandering: het museum is in oppervlakte verdubbeld door een extra pand bij het gebouw te betrekken. De totale oppervlakte is nu 6400 vierkante meter. Via een ondergrondse verbinding loop je van het ene naar het andere gebouw. Ook is er ruimte voor activiteiten, een museumwinkel en een brasserie waar je een kop koffie kunt drinken.

Vergeet ook niet de buitenkant van het gebouw te bekijken. Het is een van architectonische hoogtepunten uit de 17e eeuw. Het museum ligt naast het Binnenhof en de regeringsgebouwen, een omgeving die zeker de moeite is om doorheen te lopen.  

Veelgestelde vragen

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer