Panorama Mesdag, Den Haag
© Panorama Mesdag
Categorie:Den Haag

Museum Panorama Mesdag

Het is misschien wel het bekendste werk van de beroemde Nederlandse schilder Hendrik Willem Mesdag: Panorama van Scheveningen. Dit schilderij, waarbij u het gevoel krijgt op een uitkijktoren te staan, geeft een uniek beeld van Scheveningen aan het einde van de 19e eeuw.

  • Bezoek het grootste ‘ronde’ schilderij van Europa.
  • Ontdek het Scheveningse strand in het jaar 1880.
  • Panorama van Scheveningen is 120 meter lang en 14 meter hoog.
Adres:
Zeestraat 65
2518AA Den Haag
Bekijk de website Toon locatie in Google Maps

Wie was Mesdag?

Zoals Rembrandt bij Amsterdam hoort en Vermeer bij Delft, zo hoort Mesdag bij Den Haag. Mesdag werd geboren in 1831 in Groningen en verhuisde later met zijn vrouw Sientje naar Den Haag. Hij werd gezien als een invloedrijk persoon in de Haagse kunstwereld. Hij was niet alleen een belangrijk schilder, maar ook kunstverzamelaar en bestuurslid van de Hollandse Teekenmaatschappij. Mesdag schilderde in zijn leven voornamelijk zeegezichten en verbleef hiervoor vaak in Scheveningen. Tijdens zijn leven verzamelde Mesdag vele schilderijen die tegenwoordig te zien zijn in het museum De Mesdag Collectie.

De totstandkoming van het Panorama van Scheveningen

De opdracht voor het schilderen van het panorama kwam uit België waar dergelijke schilderijen een enorme rage waren. Mesdag werkte niet alleen aan het schilderij. Sommige delen van het schilderij werden geschilderd door collega’s George Breitner, Sientje Mesdag-van Houten, Théophile de Bock en Bernard Blommers. Om Scheveningen te kunnen schilderen, maakte Mesdag enkele schetsen. Het doek zelf werd op een andere locatie geschilderd. Ook maakte hij gebruik van enkele foto’s, wat voor die tijd erg ongebruikelijk was.

Niet lang na de opening van Mesdags Maritieme Panorama in 1881, ging het bedrijf failliet. Mesdag kocht het doek vervolgens zelf, maar de bezoekers bleven uit. Het doek verhuurde hij nog aan musea in München en Amsterdam. Pas na het overlijden van Mesdag, kwam de bezoekersstroom op gang door een drastische verlaging van de entreeprijzen. Inmiddels is het een van de meest populaire bezienswaardigheden van Den Haag.

Bekijk deze video

Openingstijden en route naar Museum Panorama Mesdag

Wilt u Museum Panorama Mesdag bezoeken? Naast het beroemde panorama ziet u hier ook andere kunstwerken in vaste en wisselende tentoonstellingen. U vindt het museum aan de Zeestraat 65 in Den Haag, de plek waar het ook in 1881 geopend werd. Wilt u meer zien van de schilder Mesdag? Het museum De Mesdag Collectie is op loopafstand van het Museum Panorama Mesdag.

In de buurt van Museum Panorama Mesdag

Niet ver van Museum Panorama Mesdag ligt de Hofvijver, waar u diverse musea kunt bezoeken. Ga hier bijvoorbeeld naar het Mauritshuis, het Haags Historisch Museum of Museum de Gevangenpoort. Loop ook langs Paleis Noordeinde, het werkpaleis van de Nederlandse koning.

Vond je dit interessant? Ontdek meer

Mauritshuis, Den Haag

Ontdek de musea van Nederland

Nederland telt honderden musea. De beste Nederlandse musea vindt u hier in ons overzicht met top musea in Nederland.

Lees meer