Categorie:Gouda

6x onverwacht Gouda

Wie denkt aan Gouda, denkt meteen aan kaas, stroopwafels en de beroemde Goudse glazen. Maar wist je dat er in Gouda nog veel meer valt te ontdekken? Van verstopte spa’s, een onverwachte tour over de grachten tot een hip stadsstrand, dit zijn de tofste onverwachte plekken van Gouda.  

  • Relax in een monumentaal badhuis of op een hip stadsstrand.
  • Shop ‘till you drop in de eerste fair trade straat van Nederland.
  • Ontdek de leukste hotspots van Gouda.

Relaxen in Spa Gouda

Verstopt in een gezellige winkelstraat vind je Spa Gouda, een oase van rust midden in de binnenstad. Spa Gouda zit gevestigd in een monumentaal badhuis uit 1920. In 2012 is het badhuis volledig in ere hersteld. Spa Gouda is klein maar fijn. Relax in de verschillende sauna’s en stoombaden, trek lui een paar baantjes in het zwembad en koel af in de beschutte stadstuin.

Ontdek Goudse hofjes

Gouda is een echte hofjesstad. In een groot gedeelte van de Goudse hofjes wonen nog steeds mensen. Je kan hier dus niet zomaar binnenwandelen. Maar een van die monumentale hofjes is omgetoverd tot toffe lunchplek. Strijk even neer bij het Hofje van Jongkind (Zeugstraat 28), een van de gezelligste koffie- en lunchbars van Gouda waar je in een authentiek overdekt hofje kunt zitten.   

Shoppen in de Goudse straatjes 

Gouda is een heerlijke stad om te winkelen. Vooral de kleinere zijstraatjes zijn fantastisch om doorheen te struinen. Je vindt hier authentieke boetiekjes, bijzondere cadeauwinkels en ateliers van goud- en zilversmeden. Neem een kijkje op de Kleiwegstraat en Lange Tiendeweg en vergeet niet om een bezoek te brengen aan de Lange en Korte Groenendaal, de eerste Fairtrade straat van Nederland, vol winkels met eerlijke kleding, fair trade lekkers en vintage meubelen.  

Suppen door de grachten

Eén van de bijzonderste manieren om Gouda te ontdekken is tijdens een SUP tour over de grachten. Vanaf het water ziet alles er anders uit. Samen met een ervaren gids ga je op ontdekkingstocht langs een aantal van de meest bijzondere plekken van Gouda.  

Drink een biertje in Bierstad Gouda 

In de Middeleeuwen stond Gouda bekend als dé bierstad van Nederland. In 1470 produceerden de brouwerijen van Gouda maar liefst 15 miljoen liter per jaar. De beste plek om een biertje te drinken is Biercafé de Goudse Eend (Wilhelminastraat 66). Een simpel pilsje vind je hier niet, wel ruim 140 speciaalbieren. Op de Markt vindt je BarBier, een hippe tent met goed bier. Wil je een biertje mee naar huis nemen? Wandel dan binnen bij Bierwinkel Den Gouwen Aar (Oosthaven 6) voor de lekkerste lokale bieren voor thuis. 

Loungen bij GoudAsfalt

Gouda staat niet bekend om haar strand. Toch kan je heerlijk luieren op het stadsstrand GoudAsfalt, aan de oever van de Hollandsche IJssel. Vroeger een industrieterrein, tegenwoordig één van de hipste hotspots van de stad. Er zijn regelmatig toffe evenementen en Rederij de Vrijheid is de perfecte plek om met mooi weer te lunchen of dineren.  

Vond je dit interessant? Ontdek meer